Технология на фейковете: Как изведнъж нацисткото знаме се появи на снимка на полка „Азов“

35469
Технология на фейковете: Как изведнъж нацисткото знаме се появи на снимка на полка „Азов“
Снимка: Дмитро Козацки

Една снимка на бойците от полк "Азов", на която присъства нацисткото знаме, често може да бъде видяна в прокремълски акаунти и в такива на руски пропагандисти из социалните мрежи. Целта е дискредитиране на „Азов“, които днес вече са част от въоръжените сили на Украйна. В действителност обаче снимката допълнително е обработвана и на нея по-късно е поставена свастика върху знамето на Австрия, като е използвана фоторедактираща програма. Това разкрива разследване на сайта stopfake.org.

фейсбук

Въпросната снимка, на която се вижда австрийското знаме със свастика

Дейността на полк "Азов" в Украйна е в центъра на вниманието на прокремълските медии още от създаването му през 2014 г. Това се засили особено след началото на руската инвазия в Украйна. Така в социалните мрежи започнаха усилено да се разпространяват стотици фалшификати за участието на членове на „Азов“ в неонацистки групи в Украйна.

Един от тях например е фалшива снимка, публикувана в руски медии, която уж показва доброволец от „Азов“ с нацистки татуировки.

Всъщност снимката няма нищо общо с полка "Азов", тъй като това изображение се появява за първи път на портала Yourdailymedia през 2005 г. в селекция от снимки, показващи татуировки с нацистки символи.

фейсбук

Появилото се за първи път изображение на портала Yourdailymedia през 2005 г.фейсбук

Обработената снимка, за която се твърди, че показва доброволец от "Азов"

Допълнително на подправената снимка е добавен във Photoshop и символът на Десния сектор на нашивката на ризата на застаналия прав мъж, който липсва на оригиналния кадър.

Полкът „Азов“ бе включен в редиците на Националната гвардия на Украйна, но руските медии продължиха неуморно да пишат, че по-голямата част от това военно формирование, както и цялата украинска армия, са „нацисти“. За справка, към началото на 2022 г. въоръжените сили на Украйна наброяват над 246 000 души, включително 195 000 военнослужещи. При условие, че полкът "Азов" е с численост едва около 5000 души или 2,5% от всички бойци във въоръжените сили на Украйна, да се твърди, че той може да оказва сериозно влияние върху политическото и военно ръководство на страната, е неоснователно.

Да се върнем на снимката, за която се твърди, че доказва „нацистката идеология“ на полка „Азов“.

Тя се появи през 2015 г. с твърдението е, че на нея членовете на „Азов“ държат в ръцете си нацистко знаме. Изображението е широко използвано от руската пропаганда от 2015 г. насам. Но че то е обработено във фоторедакторска програма става ясно при използването на услугата Fotoforensic.

За JPEG изображения целият цветови релеф трябва да е в рамките на стандартните отклонения. Ако част от изображението има значително отличаващо се ниво на "цветни грешки", това вероятно показва, че в снимката са нанесени промени. Точно такъв е случаят с тази снимка и по-конкретно с частта около свастиката на знамето – т.е. проверката показва, че оригиналът й очевидно е модифициран с помощта на програми като Photoshop.

Следващият етап е да потърсим в интернет снимка на подобно знаме, но търсенето в Google и Yandex практически не дава никакви резултати. Версия на такова знаме със свастика може да се открие само в САЩ от някакъв панаир – то е подобно по цвят и наклон на свастиката, но разликата е в това, че при него свастиката е очертана с черен контур. Именно този контур липсва на снимката с полка „Азов“, причината за което се дължи на факта, че възпроизвеждането му във Photoshop изисква време и уменията на професионален графичен дизайнер.

фейсбук

фейсбук

В интернет могат да се намерят снимки на бяло-червени австрийски знамена, върху които по-късно е зашивана или залепвана свастика. Затова е особено подходящо именно такова знаме да е използвано при обработката на снимката с бойците от „Азов“, още повече, че по това време в полка е имало няколко чуждестранни доброволци.

фейсбук

Командването на полк "Азов" многократно е заявявало, че не споделя нацистката идеология. „Няма начин да поканим в редиците ни някакви ултрадесни организации или хора, които подкрепят този мироглед (нацистки – бел. ред.)“, обясни командирът на полка Денис Прокопенко.

Андрей Билецки, основател и първи командир на полка, в скорошно интервю също отбеляза, че „за да се нарече нещо фашистко, първо трябва да се гледат не снимки, а реалните факти. Фашизмът е геноцид, убийство на цивилни, унищожаването на следите от такива убийства, агресивни войни срещу трети държави. Само Русия попада под всички тези критерии.”

На лъжата краката са къси: Зеленски употребява наркотици - история на фейкове (ВИДЕО)

От няколко месеца в социалните мрежи, в каналите на Telegram и в медиите се разпространяват няколко видеоклипа, които уж доказват, че у...

Символът на полка „Азов“ също няма нищо общо с нацистките символи. Той се нарича „Идеята на нацията“ и е измислен през 1991 г. Повече подробности за възгледите и вярванията на „Азов“ могат да се намерят във видеото от брифинга за чуждестранните журналисти, който беше организиран на 8 май от подземията на завода „Азовстал“, където бойците на полка защитаваха Мариупол.

 фейсбук

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа