Технология на фейковете: Как изведнъж нацисткото знаме се появи на снимка на полка „Азов“

34986
Технология на фейковете: Как изведнъж нацисткото знаме се появи на снимка на полка „Азов“
Снимка: Дмитро Козацки

Една снимка на бойците от полк "Азов", на която присъства нацисткото знаме, често може да бъде видяна в прокремълски акаунти и в такива на руски пропагандисти из социалните мрежи. Целта е дискредитиране на „Азов“, които днес вече са част от въоръжените сили на Украйна. В действителност обаче снимката допълнително е обработвана и на нея по-късно е поставена свастика върху знамето на Австрия, като е използвана фоторедактираща програма. Това разкрива разследване на сайта stopfake.org.

фейсбук

Въпросната снимка, на която се вижда австрийското знаме със свастика

Дейността на полк "Азов" в Украйна е в центъра на вниманието на прокремълските медии още от създаването му през 2014 г. Това се засили особено след началото на руската инвазия в Украйна. Така в социалните мрежи започнаха усилено да се разпространяват стотици фалшификати за участието на членове на „Азов“ в неонацистки групи в Украйна.

Един от тях например е фалшива снимка, публикувана в руски медии, която уж показва доброволец от „Азов“ с нацистки татуировки.

Всъщност снимката няма нищо общо с полка "Азов", тъй като това изображение се появява за първи път на портала Yourdailymedia през 2005 г. в селекция от снимки, показващи татуировки с нацистки символи.

фейсбук

Появилото се за първи път изображение на портала Yourdailymedia през 2005 г.фейсбук

Обработената снимка, за която се твърди, че показва доброволец от "Азов"

Допълнително на подправената снимка е добавен във Photoshop и символът на Десния сектор на нашивката на ризата на застаналия прав мъж, който липсва на оригиналния кадър.

Полкът „Азов“ бе включен в редиците на Националната гвардия на Украйна, но руските медии продължиха неуморно да пишат, че по-голямата част от това военно формирование, както и цялата украинска армия, са „нацисти“. За справка, към началото на 2022 г. въоръжените сили на Украйна наброяват над 246 000 души, включително 195 000 военнослужещи. При условие, че полкът "Азов" е с численост едва около 5000 души или 2,5% от всички бойци във въоръжените сили на Украйна, да се твърди, че той може да оказва сериозно влияние върху политическото и военно ръководство на страната, е неоснователно.

Да се върнем на снимката, за която се твърди, че доказва „нацистката идеология“ на полка „Азов“.

Тя се появи през 2015 г. с твърдението е, че на нея членовете на „Азов“ държат в ръцете си нацистко знаме. Изображението е широко използвано от руската пропаганда от 2015 г. насам. Но че то е обработено във фоторедакторска програма става ясно при използването на услугата Fotoforensic.

За JPEG изображения целият цветови релеф трябва да е в рамките на стандартните отклонения. Ако част от изображението има значително отличаващо се ниво на "цветни грешки", това вероятно показва, че в снимката са нанесени промени. Точно такъв е случаят с тази снимка и по-конкретно с частта около свастиката на знамето – т.е. проверката показва, че оригиналът й очевидно е модифициран с помощта на програми като Photoshop.

Следващият етап е да потърсим в интернет снимка на подобно знаме, но търсенето в Google и Yandex практически не дава никакви резултати. Версия на такова знаме със свастика може да се открие само в САЩ от някакъв панаир – то е подобно по цвят и наклон на свастиката, но разликата е в това, че при него свастиката е очертана с черен контур. Именно този контур липсва на снимката с полка „Азов“, причината за което се дължи на факта, че възпроизвеждането му във Photoshop изисква време и уменията на професионален графичен дизайнер.

фейсбук

фейсбук

В интернет могат да се намерят снимки на бяло-червени австрийски знамена, върху които по-късно е зашивана или залепвана свастика. Затова е особено подходящо именно такова знаме да е използвано при обработката на снимката с бойците от „Азов“, още повече, че по това време в полка е имало няколко чуждестранни доброволци.

фейсбук

Командването на полк "Азов" многократно е заявявало, че не споделя нацистката идеология. „Няма начин да поканим в редиците ни някакви ултрадесни организации или хора, които подкрепят този мироглед (нацистки – бел. ред.)“, обясни командирът на полка Денис Прокопенко.

Андрей Билецки, основател и първи командир на полка, в скорошно интервю също отбеляза, че „за да се нарече нещо фашистко, първо трябва да се гледат не снимки, а реалните факти. Фашизмът е геноцид, убийство на цивилни, унищожаването на следите от такива убийства, агресивни войни срещу трети държави. Само Русия попада под всички тези критерии.”

На лъжата краката са къси: Зеленски употребява наркотици - история на фейкове (ВИДЕО)

От няколко месеца в социалните мрежи, в каналите на Telegram и в медиите се разпространяват няколко видеоклипа, които уж доказват, че у...

Символът на полка „Азов“ също няма нищо общо с нацистките символи. Той се нарича „Идеята на нацията“ и е измислен през 1991 г. Повече подробности за възгледите и вярванията на „Азов“ могат да се намерят във видеото от брифинга за чуждестранните журналисти, който беше организиран на 8 май от подземията на завода „Азовстал“, където бойците на полка защитаваха Мариупол.

 фейсбук

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа