Телевизионно шоу предизвика скандал между Германия и Унгария

6548
Телевизионно шоу предизвика скандал между Германия и Унгария
Снимка: Getty Images/Guliver

Унгарският министър-председател Виктор Орбан периодично се превръща в герой на сатирично телевизионно шоу, излъчвано по германския телевизионен канал ZDF. Темата обикновено е или отношението на Орбан към унгарските медии, или заигравките с Владимир Путин, или закони относно разпространението на коронавирус. Миналата седмица комикът Каролин Кебекус се пошегува в поредното издание на шоуто по темата за единството на ЕС и ветото на Унгария и Полша върху приемането на бюджета на ЕС, съобщава „Дойче Веле“.

В сатиричното 4-минутно видео в пародия на репортаж от Брюксел в новините Кебекус нарича Орбан „унгарски гулаш с уши“ и предлага всички държави-членки на ЕС, с изключение на Унгария и Полша, да се оттеглят от ЕС и веднага след това да създадат съюз с име „Европейски съюз без лудите Унгария и Полша“.

Удължават карантината в Германия с още три седмици?

Германия се насочва към удължаване на карантината заради коронавируса за още три седмици. Целта е ситуацията до Коледа да се подобри и ...

Унгарската страна реагира възмутено на политическата сатира на германците. Говорителят на унгарското правителство, държавния секретар Жолтан Ковач, както следва от съобщение на официалната английска страница на унгарското правителство, каза, че хуморът и сатирата се свързват с политиката, но има допустими граници. Германците в сатиричното предаване преминаха червената граница и всякакво благоприличие, наричайки Орбан "идиот", а Полша и Унгария "паразити на ЕС", пише Ковач. Но всъщност във видеото не се чува нито думата „идиот“, нито думите „паразити на ЕС“.

Ковач продължава, че германският държавен канал е „напълно индоктриниран“ и разпространява „арогантни, злонамерени карикатури на унгарския премиер Орбан“. „Спомням си други времена, когато германците подчертаваха своето превъзходство и отвращаваха всички останали и нас“, каза говорител на унгарското правителство, намеквайки за дните на националсоциализма.

Какво точно в четириминутната реч на германските сатирици Каролайн Кебекус и Оливер Велке му напомни за нацисткия пропаганден мит за превъзходството на арийската раса, Ковач не уточни. Не е ясно какви сатирични изявления за Виктор Орбан унгарското правителство смята за неприемливи. И защо говорител на унгарското правителство, който настоява, че не трябва да се разпространява невярна информация за неговата страна, отправя претенции към германските сатирици от телевизионно шоу, че програмата е чула обидни думи, които всъщност никой не е произнесъл. „Дойче Веле“ зададе тези въпроси на Жолтан Ковач, но той не им отговори.

И друг държавен секретар на Унгария, Тамаш Менцер, който отговаря за комуникациите и имиджа на страната в Министерството на външните работи също намекна, че сатиричните пасажи в програмата на телевизионното шоу имат, по негово мнение, нацистки нюанси. В интервю за унгарския публично-правен канал M1 той заяви, че уважава германците, но подчерта, че „те биха направили всичко, за да развалят имиджа на Унгария“. "Странно е, че германският публично-правен телевизионен канал говори за европейски партньори и съюзници без минимално уважение", каза Менцер.

Според него изпълнението на Каролайн Кебекус в сатиричното шоу е "пропагандно видео". "Германците винаги са били силни в пропагандата", добави Менцер. Не за първи път унгарското правителство обвинява Германия в предполагаемите нацистки възгледи. През октомври Жолтан Ковач обвини бившия министър на правосъдието на Германия, сега заместник-председател на Европейския парламент Катарина Барли, че "използва нацистки методи срещу Унгария и Полша".

САЩ не решава глобални проблеми, а създава нови

Налагайки американското право на целия свят, САЩ подтикват другите страни към търсене на по-силен политически лидер. Това е основният и...

Причината за това беше интервю за „Deutschlandfunk“, в което Барли заяви, че Орбан трябва да бъде лишен от финансова подкрепа, докато тя използва фраза, която буквално се превежда като "гладна смърт". Позицията си Барли обясни с факта, че семейството на Виктор Орбан и хора от неговия близък кръг незаконно използват парите на ЕС за собствени цели и че са заподозрени в корупция. В отговор на това Ковач отговори в Туитър: "Колко от вашето немско ноу-хау искате да използвате, за да уморите от глад Полша и Унгария, фрау Барли? Сталинград, Ленинград или Варшава?"

Самият Виктор Орбан също обвини Германия и лично канцлера Ангела Меркел, че уж използва нацистки методи. Възмутителните думи на Орбан дойдоха на 17 май 2013 г. в отговор на реч на Меркел, която заяви, че ще направи всичко възможно, за да върне унгарското правителство в релси, "но няма да изпрати веднага кавалерията".

По този начин канцлерът намекна за предупреждение от политика Пер Щайнбрюк , който повдигна въпроса за възможността за изключване на Унгария от ЕС и цитира думите му за данъчния конфликт между Германия и Швейцария. Факт е, че Щайнбрюк, като финансов министър, през 2009 г. заплаши да „използва кавалерията“ срещу нея, ако тя продължи да приютява укриващите се от данъци от Германия.

В отговор на думите на Ангела Меркел Виктор Орбан заяви, че „германците веднъж изпратиха конница в Унгария под формата на танкове, но това беше лоша идея, която не доведе до успех“. Орбан имаше предвид "Операция Маргарита" - нацистката окупация на Унгария през 1944 г. Вярно е, че това не е вражеска окупация, тъй като Унгария е съюзник на Германия на Хитлер.

Тогава забележките на Орбан за Меркел доведоха до конфликт между Будапеща и Берлин. Този път, след изявленията на Ковач и Менцер, най-вероятно няма да се стигне до голям скандал. Междувременно унгарският публично-правен канал M1 - рупор на унгарското правителство, освободен от политическа сатира, редовно разпространява фалшиви новини за Германия, по-специално за ислямизацията на страната. Понякога дори издава германската политическа сатира като истинска новина. И така, през 2018 г. в новините на „Хирадо“ прозвуча новината, че германският град Есен (от немски Есен - храна, хранене. - Ред.) във връзка с Рамадан и за да покаже уважение към мюсюлманите е преименуван и новото име се превежда като „съблюдаване на пост“. Това всъщност беше шега от уебсайта Noktara.

Виктор Орбан: ЕС ще стигне до споразумение за бюджета

Спорът относно фонда за възстановяване и бюджета на Европейския съюз за 2021-2027 г. в крайна сметка ще бъде разрешен, заяви в петък ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа