The Economist: Възстановява ли се световната икономика?

3631
The Economist: Възстановява ли се световната икономика?
Снимка: iStock

Възстановява ли се световната икономика? Този въпрос коментират анализаторите на британското списание The Economist.

Най-лошият ден в пандемията на коронавируса, поне икономически, беше Разпети петък. На 10 април режимът на самоизолация в много страни беше най-строгият, хората бяха принудени да седят в домовете си и активността им се приближаваше до нула. Глобалният БВП към този ден беше с 20% по-нисък, отколкото би бил при нормални условия, пише изданието, цитирано от Агенция Фокус.

Вирусът струва на глобалния туризъм 460 млрд. долара

Кризата с коронавируса струва на световния туристически сектор загуба на приходи от 460 милиарда долара през първите шест месеца на 202...

Наскоро правителствата започнаха да премахват режима на самоизолация и хората събраха смелост да излязат на улицата. Анализаторите прогнозират спад от 7% в световния БВП през третото тримесечие на тази година спрямо второто. Всичко това може да създаде впечатление за прекрасно движение като буквата V, но светът все още е много далеч от нормалното си състояние. Правителствата продължават да настояват за поддържане на социално дистанциране, за да ограничат разпространението на вируса. Това води до намаляване на икономическите резултати, тъй като по-малко посетители могат да посещават ресторантите едновременно, а на феновете е забранено да посещават спортни събития.

Хората продължават да се притесняват от възможността за инфекция. Икономическата несигурност както на потребителите, така и на компаниите е близо до рекордни нива и това обяснява нежеланието на компаниите да инвестират. Goldman Sachs изчислява, че продължаващите мерки за социално дистанциране ще намалят глобалния БВП със 7 до 8 процента. И това приблизително съответства на прогнозата на списание The Economist, тъй като още през април списанието предложи термина „90 процентова икономика“ , за да опише какво ще се случи след отмяна на режима на самоизолация.

Въпреки че глобалната икономика работи с около 9/10 от капацитета си, има много различия между индустриите и между страните. Някои от тях - което е изненадващо – са в относително добро състояние, докато положението на другите е просто ужасно. Вземете за сравнение какво се случва при производството на стоки и предоставянето на услуги. Производството на стоки бързо се върна на предишните си позиции. През юли глобалните продажби на едро се върнаха на предпандемичните нива. Тези данни се цитират от друга банка - JPMorgan Chase.

Въоръжени с 2 трилиона долара в брой, дадени от правителствата след избухването на пандемията от коронавирус, потребителите по целия свят се стекоха по магазините, за да направят домовете си по-поносими и сега купуват всичко – от лаптопи до гири, което е частично обяснява защо световната търговия е издържала теста по-добре от очакваното от икономистите. Глобалната фабрика компенсира почти всичко, което е пропуснато по време на режима на самоизолация. В същото време активността в сферата на услугите е далеч под нивото, което е съществувало преди пандемията на коронавируса, и това се дължи главно на факта, че хората днес избягват да се струпват на обществени места. Броят на вечерящите в ресторантите продължава да бъде между 30 и 40 процента, което е по-ниско от нормалните цени в световен мащаб. Тези данни се предоставят от резервационната платформа "OpenTable". Броят на редовните полети е около половината от това, което беше преди пандемията.

COVID-19 ще промени трайно световната икономика

Коронавирусът най-вероятно ще остави траен отпечатък върху световната икономика, като внесе трайни промени в нея, но и важни уроци. Тов...

Разликите в представянето между страните са още по-фрапиращи. По правило по време на спад темповете на икономически растеж се различават значително помежду си. Размерът на спада на производството през тази година обаче означава, че разликите между темповете на растеж в отделните страни са колосални. На 16 септември Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), клубът на най-богатите страни, публикува нова икономическа прогноза. Подобно на други анализатори, нейните прогнози са станали по-малко мрачни и ужасни, отколкото през юни, когато бяха публикувани предишните данни. Въпреки това разликата в растежа между най-силните и най-слабите страни в Г-7 се очаква да бъде 6,7% през 2020 г., значително повече, отколкото по време на последната глобална рецесия преди десетилетие.

Сред големите икономики само Китай очаква растеж през 2020 г. Някои държави, включително САЩ и Южна Корея, са изправени пред рецесии, но едва ли са катастрофални. За разлика от това Великобритания изглежда навлиза в най-дълбоката си рецесия след Големия мраз от 1709 г. Някои икономисти твърдят, че тази огромна разлика между страните е статистически мираж, отражение на различни методи за изчисляване на данните за БВП. Така например, според съществуващите във Великобритания статистически данни някои суми на държавните разходи означават, че затварянето на училища и отменените мероприятия имат по-голямо влияние върху БВП, отколкото в други страни. Влиянието им обаче е малко, тъй като частният сектор представлява основната част от спада на производството.

Три фактора оказват влияние върху спада. Първият фактор е съставът на индустрията. Страни като Гърция и Италия, които разчитат само на търговията на дребно и туризма, винаги изглеждат по-уязвими от Германия. Нейният голям производствен сектор се подкрепя от глобалното възстановяване на производството на суровини. Вторият фактор е доверието, което очевидно се определя от действията на страната в условията на режима на самоизолация. Слабите икономически показатели на Великобритания изглежда са свързани с лоши действия на правителството в борбата срещу коронавируса. Британците изглежда се страхуват повече от останалите европейци да напуснат домовете си. Третият фактор са стимулите. Американските законодатели може да не са в състояние да се споразумеят за допълнителни средства, но те вече са изготвили най-големия спасителен пакет предвид размера на американската икономика.

Експертите на ОИСР вярват, че Америка тази година ще покаже най-доброто икономическо представяне сред богатите страни. Какво предстои пред 90-процентовата икономика? Някои национални или регионални власти са принудени да удължат режима на самоизолация. Въпреки това, други страни може да са в състояние да адаптират мерките за социално дистанциране, без да застрашават продукцията. Това може да приближи света до 95-процента икономика, така да се каже. Всъщност експертите на ОИСР вярват, че глобалният БВП ще продължи да се възстановява през останалата част от годината. Човек би искал да каже, че ако ваксината бъде приложена в достатъчно голям мащаб, ще може бързо да възстанови нормалното състояние. Белезите обаче пак ще останат. Нежеланието на фирмите да инвестират днес ще означава по-малко продуктивен капитал в бъдеще. Все повече американски работници вярват, че няма да могат да се върнат на предишните си работни места, а пренасочването на излишните ресурси към по-продуктивни компании ще отнеме известно време.

ОИСР: Глобална рецесия от 7,6% при втора вълна от COVID-19

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира глобална рецесия от 6,0% тази година, но предупреждава, че в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа