The Guardian: Коронавирусът ще увеличи световния глад

9258
The Guardian: Коронавирусът ще увеличи световния глад
Снимка: Getty Images/Guliver

Продоволствените доставки в целия свят ще бъдат „масово прекъснати” от коронавирусна криза и ако правителствата не действат, броят на хората, страдащи от хроничен глад, може да се удвои, предупредиха някои от най-големите световни хранителни компании, цитирани от британския вестник The Guardian, цитирани от "Фокус". Ето какво гласи анализът:

"Юниливър", "Нестле" и "ПепсиКо", заедно с организациите на земеделските производители, фондацията на ООН, учени и представители на гражданското общество са писали до световните лидери, призовавайки ги да запазят границите отворени за търговия, за да помогнат на най-уязвимите общества и да инвестират екологично устойчиво производство на храни. 

Прогноза: След коронавируса половин милиард души ще живеят в бедност

Икономическият спад вследствие на коронавируса може да увеличи бедността в световен мащаб с до половин милиард души, предупреди „...

Те призовават правителствата да „предприемат спешни координирани действия, за да предотвратят пандемията, предизвикана от новия коронавирус да се превърне в глобална продоволствена и хуманитарна криза“. Поддържането на безпрепятствена търговия ще бъде ключово, както и инвестирането във вериги за доставка на храни и защита на земеделските стопани в развития и развиващия се свят, казват те.

Г-20 е подложен на все по-голям натиск да действа: група от нобелови лауреати по икономика и бивши висши служители на банката за развитие писаха до форума, заявявайки, че ще са необходими трилиони долари, за да се помогне на развиващия се свят да се справи с пандемията от новия коронавирус. Тази седмица повече от сто бивши ръководители на правителства, включително Тони Блеър, Гордън Браун и Никола Саркози, също призоваха Г-20 да действа спешно или рискува повтарящи се епидемии.

Въпреки това са съгласувани малко координирани действия. Организацията на ООН по прехраната все повече се притеснява, че макар и реколтите да са добри и да се произвежда достатъчно храна, която да изхрани света, ограниченията за износ или тарифите на някои правителства могат да създадат недостиг.

Спешното предупреждение от лидерите в хранителната индустрия идва, след като някои страни започнаха да ограничават определени храни. Ограничаването на движението на хора, поради блокиране, също заплашва да създаде недостиг на земеделска работна ръка в решаващо време за производството и прибирането за много култури.

„Рискът от големи прекъсвания на доставките на храни през следващите месеци нараства, особено за страните с нетен доход от храни, много от които са в Африка на юг от Сахара“, предупреждават в писмото си лидерите на хранителната индустрия.

Никой не трябва да гладува заради наложена карантина, настоява организация

Според Евростат близо 300 000 от българите са работещи, но бедни, или "работещи бедни". Това означава, че макар и тези хора да работят,...

Пристанищата и границите трябва да бъдат отворени за търговията с храни, призовават те, а големите държави износители на храни „трябва да заявят ясно, че ще продължат да снабдяват изцяло международните пазари и клиенти“.

Тъй като хората губят работата си или доходите им спадат поради блокирането или влошено здраве, гладът вероятно ще се увеличи. „Няма да е трудно да се предвидят сценарии, при които броят на хората, страдащи от глад на ежедневна база, които вече се изчисляват на над 800 милиона, ще се удвоява през следващите месеци, с огромен риск от повишено недохранване и детска смъртност“, предупреждават компаниите.

Ще бъдат необходими насочени програми за хранителна помощ от страна на правителството, частния сектор и благотворителни организации, както и мрежи за сигурност на доходите, се казва в писмото. Паричната помощ трябва да бъде насочена спешно към развиващия се свят и това трябва да надхвърли облекченията на дълга, които някои държави предложиха."

 

Всичко за коронавируса СЛЕДЕТЕ ТУК.

Лицемерие и(ли) глупост - гладът или коронавирусът убиват повече хора?

В последните седмици българското публично пространство буквално е превзето от коронавируса. Цялата тази истерия изглежда доста странна,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа