The Insider: Един от отровителите на Емилиян Гебрев е бил дипломат

4165
The Insider: Един от отровителите на Емилиян Гебрев е бил дипломат
Снимка: Прокуратура на РБ

Един от ключовите участници в отравяне на Емилиян Гебрев, известен под името Георгий Горшков и обявен за издирване в действителност е Егор Гордиенко, работил под дипломатическо прикритие в руското представителство на Световната търговска организация (СТО) в Женева. Той е бил трети секретар и е участвал в специални операции заедно с участниците в отравянето на Гебрев. Това съобщи theins.ru.

Гордиенко е роден роден през 1979 г. в Болград – край Одеса, където неговият баща, който бил военен, е бил разпределен. През 80-те години семейството се премества в Москва. Няма други данни за детството му. За първи път излиза зад граница през 2007 година, когато за 12 дни отива в Египет. От 2010 г. започва да пътува под името Георгий Горшков. Установено е, че е посетил Испания, Украйна, Турция, Чехия, Швейцария, Италия, Финдландия, Франция. До идването си в България той пътува заедно с Федотов във Франция и в Таджикистан.

Бивш шеф на ДАНС: Русия мина определена граница с шпионажа

Това е практика на разузнаването да създава легенда за шпиони. Шпионинът си създава име и професия, като започва да работи в страната, ...

Как в разследването се появи името на един от руските шпиони Сергей Федотов и фалшиво ли е то ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

През март и април 2014 няколко пъти е в Ростов и в Крим. През юли 2014 година получава апартамент от държавата в същото време, в което и Александър Мишкин (Петров), един от отровителите на Скрипал. 

Отчитайки, че Мишкин и Чепига стават герои на Русия за участието им в украинската операция и във връзка с това получават жилища през 2014 година, може да се предположи с голяма вероятност, че Гордиенко е същия "герой", пише още theins.ru. Което, според изданието означава, че се е срещал лично с Владимир Путин.

От руската мисия в Женева заявиха, че нямат никаква информация за Гордиенко. Междувременно мето му не е включено в нито един архивен документ на руското министерство на външните работи.

Трима руснаци с обвинение за опит за убийство на Емилиян Гебрев

Трима руски граждани са обвинени в опита за умишлено отравяне на Емилиян Гербев, съобщиха от Прокуратурата. В Интерпол обвинените се из...

Припомняме, че Софийската градска прокуратура обвини задочно миналата седмица трима руски граждани за опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев и на директора на „Производствена дейност“ в ЕМКО Валентин Тахчиев.

След „операцията срещу Гебрев“ през 2015 г. личността „Горшков“ сякаш спира да съществува. Но Гордиенко продължава работата си за ГРУ.

През 2016 г. той пътува от Москва до Новосибирск, Краснодар и Крим, но първото му международно пътуване в този период е през 2017 г., твърди „Белингкет“. На 27 януари 2017 г. той лети с дипломатически паспорт от руската столица до Женева. Според списък от 2018 г., с който разполага сайтът, с всички чуждестранни дипломати в Швейцария. 

Няколко чужди дипломати, работещи в Женева, заявили пред изданието, че нямат спомени да са го виждали. Но, пожелал анонимност, дипломат заявил пред блога „Найтингейл“, че го е разпознал на фотографията с име „Горшков“.

Разследващ журналист: Руски шпиони често посещават България

Тази група е създадена през 2009 година и е съставена от най-много 35 души. Пътуват основно в страните от бившия СССР. Това обясни разс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа