The Wall Street Journal: Местните избори в Турция са критичният тест на Ердоган

2617
The Wall Street Journal: Местните избори в Турция са критичният тест на Ердоган
Снимка: Getty images/Guliver

Изборите на кметове и други областни ръководители в страната, обхваната от икономическа криза, са критичен тест за турския президент Реджеп Тайип Ердоган след 16 години непрекъсната електорална доминация, пише авторитетното американско издание The Wall Street Journal, цитирано от "Фокус". 

Макар президентът да не участва пряко в тези избори 65-годишният лидер е провел осем митинга за един ден, за да мобилизира електоралната си базата от средната класа, която е силно засегната от галопиращата инфлация, нарастващата безработица и спадащата национална валута.

Основните бойни полета са големи градски центрове. Управляващата партия на Ердоган, Партията на справедливостта и развитието (ПСР), контролира 18 от 30-те най-големи града в страната, включително Анкара, столицата и Истанбул, в който живее една пета от 82-та милиона души в Турция. Националистката Партия на националистическото действие,негов политически съюзник, контролира 3 , а опозиционните партии контролират осем от тези градове.

Опозиционните партии твърдят, че кампанията е изкривена в полза на Ердоган, защото те имат ограничен достъп до контролираните от правителството медии, но въпреки това очакват гласуването да бъде справедливо.

Трудно е да се предскаже колко неблагоприятното икономическо положение ще влоши резултата на ПСР. Изследователските агенции публикуваха само частични проучвания.

Въпреки това някои анкетьори са публикували проучвания, показващи, че в Анкара опозицията може да надделее.

Загубата на контрол върху важен град би усложнила способността на ПСР да се грижи за своите избиратели, особено за нуждаещите се и възрастните хора, които получават всичко - от храна до торби с въглища в общините, които партията контролира.

Тя може също така да засили политическите опоненти на Ердоган и да се превърне в пролука в бронята му.

"Това ще подкопае аурата му на непобедимост", заяви Волфанго Пиколи, съпредседател на консултантската компания за политически риск Teneo Intelligence в Лондон.

Как местните избори в Турция станаха избори за Ердоган?

Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган спечели нов мандат с нови сили в двойна победа на парламентарните и президентските избори миналото ...

Ердоган добави към поляризацията преди гласуването, демонизирането на опозиционните лидери и заплашва да анулира резултатите в някои общини, ако кандидатите на ПСР не спечелят.

"Половината от обществото се превърна в враг", каза миналата седмица Кемал Киличароглу, ръководител на опозиционната Социалдемократическа партия. - Той обвини продавачите на плодове и зеленчуци, че са терористи. В очите му тези, които не гласуват за него, са терористи.

По време на предизборната кампания Ердоган отбеляза завършването на големи проекти, откривайки 50-километрова железопътна линия в Истанбул и обширен тематичен парк в Анкара.

Но икономическият пейзаж е далеч от 2017 г., когато Турция беше най-бързо развиващата се група от 20 икономики. Инфлацията е 20%. Строителният сектор, един от основните икономически фактори в страната, е загубил около една трета от трите си милиона работни места през последната година. И турската лира, която отчасти се е възстановила от разгрома миналото лято, отново попадна в тежка турболенция този месец.

Правителствени служители казват, че им е необходимо време, за да преработят икономическия модел, който е твърде зависим от задграничните заеми, и твърде фокусиран върху строителството и големите инфраструктурни проекти.

Голанските възвишения - борба за петрол и още нещо

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви че Анкара ще предложи казусът с Голанските възвишения да бъде обсъден в ООН, предаде МИА....

Икономистите твърдят, че правителството е свършило добра работа, като се е въздържало от екстравагантни разходи преди изборите, но предупреждава, че е направено малко, за да се справи с нарастващия дълг, наследен от годините на бум и дължащ се на акциите на големите турски корпорации.

Деноминирани в чуждестранни валути, тези заеми са станали много по-трудни за погасяване с по-слаба лира и ще застрашат финансовата стабилност на Турция, ако правителството не насърчава колективното решаване на проблема, казват те.

Министърът на финансите Берат Албайрак, зетът на Ердоган, заяви, че правителството ще обяви пакет от икономически мерки след изборите, но не уточни съдържанието му.

Въпреки икономическата несигурност, Ердоган остава най-популярният политик на Турция. В неделя в Истанбул ПСР може да разчита на избирането на Фатих Айкин, казва той.

„Икономиката не се справя добре. От тази сутрин не съм направила нито една продажба - каза 42-годишният продавач на бижута. "Но въпреки че кандидатът за социалдемократите е достоен човек, не съм сигурен дали е способен на тази работа."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа