Тихоокеанският флот на Русия ще получи два атомни крайцера и една подводница

10348
Тихоокеанският флот на Русия ще получи два атомни крайцера и една подводница
Снимка: Mil.ru / CC BY 4.0

Атомният стратегически крайцер "Княз Олег" и многоцелевият атомен крайцер "Новосибирск" ще се присъединят към Тихоокеанския флот тази година, заяви командващият флота адмирал Сергей Авакянц в интервю за "Красная звезда".

Според адмирала „Княз Олег“ ще бъде оборудван с балистични ракети „Булава“, а многоцелевата подводница „Новосибирск“ ще бъде оборудвана с крилати ракети „Калибър“ и „Оникс“.

Флотът ще бъде попълнен и с подводница по проект 636.3 „Магадан“. С нейното постъпване флотът ще разполага с шест безшумни дизел-електрически подводници, снабдени с крилати ракети "Калибър", добавя адмиралът, цитиран от ТАСС.

Освен това, добавя Авакянц, тази година Тихоокеанският флот ще бъде попълнен с четвъртата корвета от проект 20380 „Резки“, построена в Амурския корабостроителен завод. Сега този кораб преминава изпитания. Предвижда се също в състава на флота да влязат два морски миночистача от проект 12700 "Пьотър Иличев" и "Анатолий Шлемов". 

Тихоокеанският флот на Русия е неразделна част от ВМС и въоръжените сили на Руската федерация и има за цел осигуряване на военната сигурност на Русия в Азиатско-тихоокеанския регион. Това е "най-младият" флот на Русия, основан на 11 януари 1935 г.

По-рано беше съобщено, че ракетната фрегата от проект 11356Р „Адмирал Макаров“ може да стане новият флагман на Черноморския флот на мястото на потъналия крайцер „Москва“.

Тази нощ отряд от кораби на Тихоокеанския флот, състоящ се от фрегатата "Маршал Шапошников", корветите "Гремящи", "Совершени", "Громки" и "Герой на руската федерация Алдар Циденжапов", както и спомагателни кораби, е излязъл в морето, за да изпълнява задачи в Азиатско-тихоокеанския регион. Това съобщи началникът на пресслужбата на Източния военен окръг на Тихоокеанския флот капитан 3-ти ранг Иля Колесников, цитиран от „Рссийская газета“.

Корабите са излезли в морето през нощта за извършване на мероприятия по тактическа маскировка. Освен това екипажите на корабите отработили екстрена подготовка за битка и кампания, както и измъкване от удар на условен враг.

Като част от две тактически групи корабите навлезли във водите на залива Петър Велики в определените зони за концентрация. Те вече са провели обучение с разработване на действия за изпълняване на бойни задачи в различни ситуации.

Междувременно стана ясно, че Белият дом проучва въпроса за предоставянето на Украйна с модерни противокорабни ракети за преодоляване на морската блокада на Русия, съобщиха източници пред Reuters. Предполага се, че това ще позволи възобновяване на доставките на зърно и други селскостопански продукти. Пентагонът не разкрива информация за доставките, които все още не са одобрени.

Става дума за ракети Harpoon и Naval Strike Missile. Разглежда се възможността за директното им прехвърляне от САЩ или от някоя от европейските държави, които разполагат с такова оръжие. Както отбелязва Reuters, може да възникнат трудности с доставките. По-специално, има ограничена наличност на платформи за изстрелване на Harpoons от брега. Агенцията твърди, че Вашингтон работи по решение на този въпрос, обмисля се свалянето на пусковата установка от американски кораб.

Сега Русия държи около 20 кораба и подводници в Черно море. За да се вдигне блокадата от украинските пристанища, са достатъчни от 12 до 24 противокорабни ракети, аналогични на Harpoon, казва военноморският експерт от Hudson Institute Брайън Кларк.

„Ако Путин упорства, Украйна може да елиминира най-големите руски кораби, защото те просто няма къде да се скрият в Черно море“, обяснява той.

На 19 май американският президент Джо Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна. В него влизат артилерия, радари и „друга техника, вече ефективно използвана на бойното поле“. Стойността на новия пакет е $100 млн.

Бомбардировачите B-1B Lancer на ВВС на САЩ отработват нова основна задача - да унищожат кораби от Балтийския и Черноморския флот на Русия, пише РИА Новости, като цитира Forbes.

„Два B-1 могат да изстрелят по Балтийския флот 48 LRASM (противокорабна ракета с голям обсег). Това може да е напълно достатъчно, за да потопи целия флот наведнъж и да елиминира основната заплаха за корабите на САЩ и неговите съюзници в региона", цитира статията на Forbes руската агенция.

Освен това, според изданието, благодарение на големия обсег, LRASM B-1 ще може да стреля по руски кораби навсякъде в Черно море от въздушното пространство на НАТО.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Русия изтегли почти всички кораби с ракети от Севастопол

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа