"Този ваш герой изгори майка си и сестра си" - как в Русия погребват вагнеровците (ВИДЕО)

14870
"Този ваш герой изгори майка си и сестра си" - как в Русия погребват вагнеровците (ВИДЕО)
Снимка: Принтскрийн SOTA

От лятото на 2022 година ЧВК "Вагнер" вербува за войната в Украйна десетки хиляди затворници. От есента на миналата година в руските градове и села пристигат ковчези със загиналите във войната осъдени. На места им поставят паметни плочи на фасадите на училищата, но на други администрацията отказва да организира изпращането им с почести. 

ОЩЕ: ЧВК Вагнер заплаши местната власт в малък руски град (ВИДЕО)

The New York Times публикува статия за това как погребват, осъдените за тежки престъпления, които са отишли да воюват в Украйна, като част от ЧВК "Вагнер" и как реагират местните жители, най-вече в малките градове и села, където помнят извършените престъпления. 

Странна смърт на трима курсанти във военна академия край Санкт Петербург

Трима курсанти са починали във Военна академия край Санкт Петербург, Русия. Преди смъртта им и на тримата е излязла пяна от устата.&nbs...

През февруари 2023 г. в башкирското село Ахуново докарват тялото на местния жител Илшат Аскаров, убит във войната в Украйна. До войната той не е имал постоянна работа - ремонтирал мотоциклети, събирал сено. 35-годишният мъж е бил част от ЧВК "Вагнер". През март 2021 г. той е осъден за убийството на баща си. 

Една от жителките на Ахуново пише, че се срамува от това, че общинската администрация не е погребала мъжа с почести и му е благодарна за това, че се е сражавал за родината. Друга част от жителите са си позволили по-резки коментари. Жена нарича администрацията "предатели", а мъж отбелязва, че офицерите от червената армия, освободени от ГУЛАГ са помагали за защитата на страна по време на Втората световна война. Други смятат, че Аскаров не може да бъде наречен обикновен войник, тъй като е престъпник. 

ОЩЕ: Как украинците залавят вагнеровци (ВИДЕО)

Руснаците търсят усилено виновници за провалите си в Украйна (ВИДЕО)

Слуховете в руското информационно пространство "Телеграм", разпространявани и обогатявани от руските военни блогъри - че командващият И...

Подобен казус има и в село Жирекен, където е погребан 23-годишният Никита Касаткин. Той е осъден на 10 години затвор за убийство - нанесъл е 9 удара с нож и шест удара по главата с тежък предмет на друг мъж. 

Половината хора от селото казват: "Какво сега? Ще правим убийците герои ли?" Други смятат, че с участието си във войната той е изкупил греховете си. 

"Разбира се, че го помним. Цялото село помни това убийство. Ние сме три хиляди души население. Уби едно добро момче - пастир. Самият той беше наркоман, все без работа.", разказва за Никита жителка на селото. 

Един от най-фрапиращите случаи е този с Роман Лазарчук от Ростовска област. През 2014 г. той е осъден на 17 годни затвор, след като залял майка си и сестра си с бензин и ги запалил. През септември 2022 г. се присъединява към ЧВК "Вагнер", а през декември умира край Бахмут. Получава медал "за храброст".

ОЩЕ: ЧВК "Вагнер" започна да набира хора от психодиспансерите

"Вагнер" губи 5000 наемници на фронта в Украйна, Пригожин ги освободи

Основателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви, че над 5000 затворници, които са били част от наем...

"Когато видях да пишат, че е загинал герой и да изказват съболезнования, ме обзе такъв гняв. Обидно е: невинни хора загинаха в толкова жестока смърт и просто ги погребаха, а той е герой. Когато във вестника написаха, че Роман Лазарчук е загинал, аз написах в коментари: "Този ваш герой изгори родната си майка и сестра." Едни отговориха: "Така ли?", други: "Той е герой, вие не разбирате." Всеки мисли по своему. Но не всеки е преживял тази мъка", разказва приятелка на сестрата на Лазарчук.

Понякога в ситуациите с погребенията на вагнеровците се намесва и създателят на военната компания Евгений Пригожин. През януари 2023 г. майка на загинал от ЧВК "Вагнер" се оплака, че общинската администрация се е отказала да наеме местния дом на културата за провеждането на церемония. Преди да се включи във войната синът ѝ е излежавал присъда за кражба. Майката твърди, че синът ѝ е погребан в друг район, но без военни почести и салют. Евгений Пригожин обяви решението на администрацията за "скотство" и обеща да привлече децата на служителите в общинската администрация във войната в Украйна. 

"Те (жителите) знаят кой е престъпник и кой представлява опасност за обществото. Те искат да защитят всекидневието си. И това е един вид морална защита", коментира казуса социологът Григорий Юдин. 

"Признателност": Гробище на бойци от "Вагнер" прилича на кално бунище (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com