Трябват ни три земни кълба, ако потребявахме като германците

6352
Трябват ни три земни кълба, ако потребявахме като германците
Снимка: Pixabay

В богатите западни страни добрите и здравословни грижи за децата често са за сметка на лошия климатичен баланс, сочи актуален доклад на УНИЦЕФ. Детският фонд на ООН отбелязва, че тези държави допринасят непропорционално за унищожаването на природата.

Ако всички хора на Земята консумираха колкото тези в страните членки на ЕС и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), щяха да ни трябват точно 3,3 планети като Земята, сочат изчисленията на Изследователския център на УНИЦЕФ.

На фокус: 39 страни от ЕС и ОИС

Още повече планети биха ни трябвали, ако всички потребявахме толкова много ресурси, колкото населението на Канада, Люксембург или САЩ – цели пет Земи щяха да са ни необходими. Също и в Германия се потребяват много ресурси: ако всички хора в света живееха като германците, щяха да ни трябват 2,9 планети като нашата. В същото време по-бедните страни от Латинска Америка и в Европа имат значително по-малко влияние върху общото състояние на планетата, се казва в документа.

Изследователите са взели предвид данните за 39 страни от ОИСР и ЕС, за да установят доколко отделните държави успяват да създадат условия за здравословно отглеждане на деца. Водещи критерии са били чистотата на въздуха, замърсяването с пестициди и съдържанието на олово в кръвта при децата, но така също и приносът на страните за климатичните промени, потреблението на ресурси и количествата произвеждани от тях електронни отпадъци.

Германия е в горната третина

Като цяло нито една от проучените страни не предоставя постоянно добри условия за децата. Начело на класацията се подреждат Испания, Ирландия и Португалия. Те предлагат сравнително най-добра детска среда и същевременно допринасят в най-малка степен за климатичните проблеми. Германия е в първата една трета от таблицата – заема деветото място.

Сред най-лошо представящите се са някои от най-богатите страни в света, като Австралия, Белгия, Канада и САЩ. Съотнесено към въглеродните емисии, производството на електронен боклук и изразходването на ресурси на глава от населението, те нанасят най-големи щети на природата.

УНИЦЕФ: трябва да се отчитат интересите на децата

УНИЦЕФ призовава страните по света да намалят производството на отпадъци и замърсяването на въздуха и водата. Налага се правителствата и компаниите да предприемат незабавни действия, за да изпълнят поетите от тях ангажименти за намаляване на емисиите парникови газове до 2050 година. Освен това в процеса на вземането на решения на всички нива трябва да бъдат отчитани интересите и нуждите на децата, посочват още от организацията.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа