Тръмп блокира сделка за продажба на израелски изтребители в Хърватия

1399
Тръмп блокира сделка за продажба на израелски изтребители в Хърватия
Снимка: Getty images/Guliver

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп възпрепятства изпълнението на сделка за 500 млн. долара по продажба от Израел на Хърватия на 12 американски изтребители Ф-16, модернизирани от израелската страна. Това съобщи американската онлайн платформа "Аксиос".

САЩ се надяваха на търг за доставка на изтребителите за хърватските военновъздушни сили и смятат, че Израел действа несправедливо, опитвайки се да се конкурира с най-важния си съюзник. Такива противоречия са изключително рядък случай на напрежение между Израел и Съединените щати по време на двегодишното президентство на Тръмп, в което двете държави поддържат много близки отношения, предава БГНЕС.

Тръмп изглежда е близо до решение за заместник на Сешънс

Бившият главен прокурор на САЩ Уилям Бар може отново да оглави министерството на правосъдието, съобщава БГНЕС. Според информацията на ...

Съединените щати настояват, че продажбата на американски изтребители на трета страна от Израел изисква съгласието на Вашингтон. Преди три седмици американската страна разясни пред израелското правителство, че САЩ ще блокират продажбата на самолети на Хърватия. На свой ред хърватското правителство реагира отрицателно на пречките, с които се сблъсква в изпълнението на споразумението и изясни пред израелската страна, че очаква да отстрани тези пречки колкото е възможно по-скоро.

Въпросът за сделката с Хърватия бе обсъден по време на среща в понеделник в Брюксел между израелския премиер Бенямин Нетаняху и американския държавен секретар Майкъл Помпео. Помпео е казал на Нетаняху, че не е против продажбата на израелски бойни самолети в Хърватия, но сделката е блокирана от министъра на отбраната Джеймс Матис, цитира ТАСС.

През март хърватското правителство реши да закупи 12 самолета Ф-16 от Израел за 2,5 милиарда хърватска куни (486 милиона долара) на вноски за 10 години. С предложението за закупуване на Ф- Хърватия стартира през 2015 г.

По-рано Загреб се опита да укрепи военновъздушните сили, като избра сътрудничество с Украйна за това. През 2014 г. държавната украинска компания "Ukrspetsexport" ремонтира седем хърватски МиГ-21 и продаде още пет такива машини на републиката. 12 самолета бяха прехвърлени на хърватските военновъздушни сили през юли 2015 г., но те веднага започнаха да се разпадат, осем месеца по-късно само три останаха в действие. Според хърватската преса има сериозни подозрения, че цялата документация е фалшива, а ремонтът на самолетите изобщо не е бил извършен.

Според Захарова Тръмп отменил срещата с Путин заради ситуацията в САЩ

Вътрешнополитическата ситуация в САЩ е основната причина за решението на президента Доналд Тръмп да отмени срещата с руския си колега В...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа