Тръмп заплаши Европа с 20% увеличение на митата върху вноса на автомобили

2924
Тръмп заплаши Европа с 20% увеличение на митата върху вноса на автомобили
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи едностранно 20-процентно увеличение върху вноса на автомобили от Европа. Актът противоречи на позицията на представителите на Републиканската партия в Конгреса и се случва преди да излязат резултатите от проверката, която той разпореди на Министерството на търговията относно щетите, които нанася този внос на националните интереси на САЩ, пише Washington Post, цитиран от агенция "Фокус".

Това е първият случай, в който държавният глава заплашва открито да увеличи митата върху вноса на автомобили от Европа, отбелязва изданието.

Съобщението на Тръмп в Twitter дойде след като ЕС наложи по-високи мита върху американски стоки на стойност 3,2 милиарда долара, включително мотори „Харли Дейвидсън“ и джинси „Левис“, което пък беше в отговор на наложените по-високи ставки върху европейските стомана и алуминий, уточнява изданието.

Според Тръмп ОПЕК трябва да увеличи обема на производство, а цените на петрола - да паднат

Американският президент Доналд Тръмп изрази надежда, че страните от ОПЕК ще увеличат значително обема на производството на петрол. &bdq...

Припомняме, че американският президент и неговият съветник по търговските въпроси Питър Наваро отдавна говорят, че ЕС налага несправедливи мита върху американските стоки, докато правителството на САЩ прави лесен вноса на автомобили от други страни.

ЕС обмитява автомобилите от САЩ с 10%, докато Тръмп заплашва да наложи двойни ставки върху европейските возила, ако ЕС не премахне тези търговски бариери.

Washington Post уточнява, че през миналия месец председателят на Комисията по външните работи на американския Сенат Боб Коркър (сенатор-Републиканец от щата Тенеси) обяви идеята на американския държавен глава за налагане на по-високи ставки върху вноса на автомобили за „опасна“ и започна инициатива на Капитолийския хълм за отнемане на някои от правомощията на Белия Дом. Но, към момента, Конгреса не е направил нищо по въпроса.

САЩ внася автомобили и авточасти от ЕС на стойност 62,5 милиарда долара според статистиката за 2017 година и 20-процентови мита върху този вид стоки ще доведе до увеличаването на цената им за американските потребители.

Тръмп отдавна твърди, че работниците и компаниите в САЩ търпят огромни загуби заради това, че другите държави наводняват американския пазар с евтини стоки, докато същевременно налагат високи бариери, за да направя американските компании неконкурентноспособни в чужбина. Държавният глава настоява за реципрочност. Редица страни, включително няколко от Европа, показаха желание да водят преговори, но доста други засега отхвърлят категоричните искания на американския президент.

Тръмп: Правителството ще събере разделените мигрантски семейства

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на федералните агенции да съберат имигрантските семейства, които са били разделени след нелегалн...

Санкции срещу КНДР

Междувременно Тръмп реши да удължи с една година срока на валидност на едностранните американски санкции срещу КНДР, съобщиха от пресслужбата на Белия дом.

Остават в сила многобройните ограничителни мерки, които бяха въведени главно чрез постановления на президента Барак Обама през август 2010 г., април 2011 г., януари 2015 г., март 2016 г., както и тези по нареждане на настоящия държавен глава от септември 2017 г. Тези ограничения предполагат в частност блокирането на редица замразени активи на КНДР.

Валидността на тези санкции изтече на 26 юни тази година. Тръмп реши да ги удължи с още една година, позовавайки се на факта, че все още се запазва "извънредното положение във връзка със Северна Корея."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com