Турция блокира влизането на Финландия и Швеция за НАТО, Хърватия може да подкрепи Ердоган

18072
Турция блокира влизането на Финландия и Швеция за НАТО, Хърватия може да подкрепи Ердоган
Снимка: Getty images/Guliver

Финландия и Швеция подадоха своите кандидатури за присъединяване към НАТО, като с това потвърдиха решението си да се откажат от десетилетия на военен неутралитет, въпреки заплахите за репресии от Москва. Но часове по-късно Турция блокира процедурата. Припомняме, че Турция е против, защото скандинавските държави са приели представители на Кюрдската работническа партия и са наложили оръжейно ембарго срещу Турция през 2019 година именно заради действията на Ердоган срещу кюрдите, включително в Сирия. Появи се и информация, че Анкара може да размисли срещу доставки на изтребители F-35 - те бяха спрени от САЩ за Турция заради закупуването на руската ракетна система С-400.

Ердоган: Вашингтон бави доставката на изтребители за Турция

Освен това, вече има очакване, че и Хърватия ще се обяви официално против влизането на скандинавските страни в НАТО. Хърватският президент Зоран Миланович обяви, че ще поиска парламентарният представител на страната в НАТО да гласува против кандидатурите на Финландия и Швеция. Причината - изборният закон в Босна и Херцеговина, който, по думите на Миланович, унищожавал хърватите в Босна. Хърватският президент каза, че това не е действие, насочено срещу скандинавските държави, а в хърватски интерес. Само че от хърватското външно министерство се намесиха и обявиха, че посланик Марио Нобило ще гласува както каже правителството, не президентът, предаде Total Croatian News.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг нарече подаването на молбите "историческа стъпка". Той обеща да ги посрещне "с отворени обятия", а съветник на президента на САЩ Джо Байдън смята, Турция ще преодолее притесненията си относно кандидатурите за членство. Байдън предложи подкрепа от САЩ на Финландия и Швеция в случай на "агресия" по време на процеса на кандидатстване.

Няколко други съюзници в НАТО, най-вече Великобритания, предложиха гаранции за сигурност, а Германия предложи съвместни учения.

Финландия, която има обща граница от 1300 километра с Русия, и Швеция се опасяват, че могат да бъдат бъдещи цели на руска агресия след нахлуването на Москва в Украйна. Обществената подкрепа в двете страни за членство в НАТО рязко нарасна след началото на войната.

Междувременно стана ясно и, че италианският енергиен гигант Eni си е отворил сметки както в евро, така и в рубли в "Газпромбанк". Италианската енергийна компания обяви, че това е предпазна мярка, тъй като плащанията на руския газ ще бъдат дължими през следващите няколко дни. Eni е изправена пред краен срок да плати на "Газпром" около 20 май - с какво италианците оправдават откриването на сметка в рубли, НАУЧЕТЕ В EXPERT.BG.

Заработи и американското посолство в Киев. "Украинският народ, с нашата помощ за сигурност, защити родината си пред лицето на безсъвестната инвазия на Русия, и затова американското знаме отново се вее над посолството", съобщи държавният секретар на САЩ Антони Блинкен, предаде БГНЕС.

Освен това, министърът на цифровата трансформация на Украйна Михаил Федоров е предложил на заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер Киев да започне преговори за присъединяване на Украйна към роуминг пространството на ЕС. Информацията бе потвърдена от правителството. А Киев категорично отрече, че най-голямата АЕЦ в Европа - Запорожката, ще доставя ток на Русия. Нямаме връзки с електропреносната мрежа на Русия, казаха от Украинския енергиен оператор, като по този начин отвърна на руският вицепремиер Марат Хуснулин, който разви теория как Русия няма да напусне Херсонска област и Запорожието, съответно: "Ако Украйна е готова да получава и да плаща, тогава АЕЦ Запорожие ще работи за Украйна. Ако не, тогава централата ще работи за Русия".

Що се отнася до военните действия, експерт от НАТО очаква, че няма да има сериозен напредък от нито една от двете страни на бойното поле в следващите седмици, предаде CNN. Появи се обаче информация, че Общинският съвет на Мариупол е отправил предупреждение - тежките бомбардировки на "Азовстал" могат да доведат до изтичане на отрови в Азовско море и да бъдат унищожени много екосистеми. The Kyiv Independent публикува снимки какво може да се случи. А в окупирания от руснаците Херсон вече явно се вижда, че се води партизанска война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com