Турция осъди "неприемливите" коментари на ЕС, очаква срещата на върха във Варна

2679
Турция осъди "неприемливите" коментари на ЕС, очаква срещата на върха във Варна
Снимка: Getty images/Guliver

Турция осъди позицията на лидерите на ЕС, която беше сериозно критична към политиката на Анкара към страните членки Кипър и Гърция, с което нарасна напрежението дни преди ключова среща на високо равнище.

"Изявлението, което беше разпространено, съдържа неприемливи коментари срещу нашата страна, което служи на интересите на Гърция и на кипърските гърци", заяви Хами Аксьой, говорител на Турското външно министерство в отговор на изявлението на ЕС от четвъртък, предаде AFP.

Тръмп и Ердоган си обещаха да решават проблемите между страните си

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Ердоган се уговориха по време на телефонен разговор да предприемат усилия за...

Припомняме, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер трябва в понеделник да разговарят с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в град Варна.

Министърът по европейските въпроси на Турция Йомер Челик заяви, че Анкара "не може да приеме" изявлението точно преди срещата на върха в черноморския град. "Смятаме, че срещата на върха Турция-ЕС на 26 март във Варна е важна възможност за придвижване на отношенията напред. Очакваме същия положителен и конструктивен подход от страна на ЕС", написа Челик в Twitter.

Изявлението на 28-те държави членки на ЕС, които се срещнаха в Брюксел, отправи критики към Турция за "незаконни действия" по отношение на Гърция и Кипър след задържането на двама гръцки войници от Анкара и обещанието си да предотврати международно признатото кипърско гръцко правителство да сондира за петрол и газ в Средиземно и Егейско море.

Аксьой се оплака, че ЕС е подкрепил Атина и Никозия просто защото те са членове, "без да обсъжда дали те са били прави или не". "ЕС загуби своята обективност по отношение на кипърския въпрос", каза той.

Важна среща на високо равнище

Ердоган се готви да превземе и последната турска независима медийна компания

Турската компания Doğan Holding официално потвърди, че е започнала преговори за продажба на медийния си пакет на Demirören Ho...

Кипър е разделен от 1974 г. насам, след като турски войски нахлуха и заеха северната една трета от острова в отговор на гръцки военен преврат, подкрепен от хунтата. Докато Република Кипър, чието население е предимно гръцко, е международно призната, отцепническата Севернокипърска турска република е призната само от Анкара.

Ердоган предупреди чуждестранните енергийни компании да не "пресичат чертата", след като турски военни кораби блокираха през февруари италиански сондажен кораб на енергиен гигант ENI край брега на Кипър. Гръцките войници бяха арестувани на 2 март, след като влязоха във военна зона в северната турска провинция Одрин и сега са под стража преди съдебен процес, отбелязва още БГНЕС.

„Процесът продължава. Очакваме, че Съветът на ЕС ще избегне изявления, които представляват намеса в съдебната система", каза още Аксьой. "Разбира се, тази среща е важна за нас. Очакваме отношенията с ЕС да бъдат стимулирани", отбеляза още говорителя на турското външно министерство.

Actualno.com припомня, че срещата на върха между Ердоган и ръководителите на ЕС във Варна се смята за решаваща за създаването на бъдещата рамка на отношенията на Турция с Блока.

ООН: Човешките права на стотици хиляди са нарушени в Турция

Продължаването на извънредното положение в Турция е сред причините за нарушаване на човешките права на „стотици хиляди хора&ldquo...

Турция се опитва да се присъедини към ЕС повече от половин век, но преговорите за членство зациклиха заради репресиите, които Анкара наложи след неуспешния преврат от 2016 г.

Някои лидери в ЕС - например австрийският премиер Себастиян Курц, допуснаха, че членството вече не е реалистично и вместо това трябва да се създаде прагматично партньорство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа