Турският президент подписа указ за превръщането на "Света София" в джамия

4534
Турският президент подписа указ за превръщането на "Света София" в джамия
Снимка: iStock/Guliver

Президентът на Турция Реджеп Ердоган подписа указ, с който истанбулската катедрала "Света София", до този момент музей, ще се превърне в джамия. Указът отменя решението на правителството 1934 г., с което статута на сградата се променя от джамия в музей, предава Reuters.

Ердоган публикува в "Туитър" копие на подписания указ, в който се казва, че е взето решение контролът над джамията "Айя София", както е името на сградата на турски, да бъде даден на местните религиозни органи и тя да бъде отворена за мюсюлмански поклонници, допълва агенция Фокус.

Превръщането на "Света София" в джамия няма да я лиши от нейната идентичност и тя винаги ще остане част от световното културно наследство, заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Ердоган в интервю, пише вестник Daily Hurriyet.

Отварянето на "Света София", сега музей, за мюсюлмански вярващи, което планират турските лидери, няма да попречи на туристите да посещават сградата, според говорителя.

Държавният съвет на Турция смени статута на "Света София"

Държавният съвет на Турция разреши да бъде сменен статутът на музея "Света София" в Истанбул и да бъде превърнат в джамия, предаде БГНЕ...

Припомняме, че по-рано Върховният съд на Турция отмени решението на правителството от 24 ноември 1934 г. за статута на музей на бившата катедрала "Света София", предава "Анадолската агенция".

Така "Света София" отново ще бъде превърната в джамия.

Властите ще запазят християнските икони в бившата катедрала, както, по думите на Калън, османските власти за опазили всички християнски ценности в миналото.

"Всички големи джамии, като Синята Джамия, Фатих джамия, Сюлейман джамия, те са отворени както за посетители, така и за вярващи", каза Калън.

Той също така направи аналогия с катедралата "Нотр дам" и базиликата "Сакре кьор", които също са отворени както за туристи, така и за вярващи.

Ако стане джамия, "Света София" може да не бъде паметник на културата

ЮНЕСКО трябва да бъде уведомена за всяка промяна в статута на истанбулския музей "Света София". Всяка промяна може да наложи преразглеж...

"Отварянето на "Света София" за (мюсюлмански) вярващи няма да попречи на местните или чуждестранните туристи да я посещават".

"Така че статута й на световно културно наследство не е поставен под въпрос".

Турският президент Ердоган по-рано оправда решението, като заяви, че поне 400 църкви и синагоги в Турция са отворени за вярващите.

"Немюсюлманската общност е част от Турция от векове и няма натиск срещу малцинствата в страната", каза президентът.

Калън заяви, че представителите на еврейските и християнските общности не са подложени на никаква дискриминация и те самите биха потвърдили това.

Д-р Пламена Заячка: Превръщането на храм "Света София" в действаща джамия ще бъде културна катастрофа

ПП АБВ призовава правителството да изрази ясна позиция за храм-паметник "Света София" и да инициира в европейските институции обща пози...

Междувременно руската православна църква изразява съжаление, че притесненията й, както и тези на другите църкви, свързани с плановете катедралата "Света София" в Истанбул да бъде превърната в джамия не са били чути от турските власти. Това заяви пред ТАСС ръководителят на пресцентъра на Московската патриаршия Владимир Легойда.

"Жалко е, че загрижеността на Руската православна църква и на другите православни църкви не беше чута. Уви, това решение не е насочено към решаване на съществуващите противоречия, а напротив, може да доведе до още по-големи разделения, както каза и Патриарх Кирил на 6 юли", заяви Легойда.

Сградата е построена през VI век в тогавашен Константинопол, столица на Византийската империя.

В продължение на 916 години катедралата се е считала за най-големия храм в света, а след завладяването на града от османците през 1453 г., тя става главната джамия на империята.

Според решение на турското правителство от 24 ноември 1934 г. сградата получава статут на музей. През 1985 г. "Света София" е призната за обект от световното културно наследство от ЮНЕСКО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com