Турските дронове "Байрактар" - най-ефективното оръжие на украинската съпротива

35179
Турските дронове "Байрактар" - най-ефективното оръжие на украинската съпротива
Снимка: Getty Images

Украинските войници ги възпяват дори в своего рода боен химн - турските дронове "Байрактар" са истински хит на бойното поле. И неслучайно: те са едно от най-ефективните оръжия в съпротивата срещу руската армия.

Какво може "Байрактар"

Турският дрон "Байрактар" ТB2 е дълъг шест и половина метра, има размах на крилата от 12 метра и може да пренася ракети или лазерно направлявани бомби, които пробиват танковата броня. Другите предимства на този дрон са, че не се нуждае от специална писта за излитане и кацане, може да остане във въздуха повече от 24 часа и развива скорост от около 220 км/час. Освен всичко това дронът е и значително по-евтин от сходни модели американско или израелско производство.

Въпросната турска техника е разработена от фирмата "Байкар", която до началото на войната в Украйна е продала на украинците 50 дрона. В тази връзка германският "Ди Велт" припомня, че успехът на този експортен хит на Турция се дължи не само на откривателския дух на създателите му, но и на семейни връзки. За "баща" на турския дрон е смятан Селчук Байрактар, който е женен за най-малката дъщеря на турския президент Ердоган - Сюмейе.

"Ди Велт" коментира така целта, преследвана от турския държавен глава: "С помощта на Украйна Ердоган иска да предотврати възможността руснаците да играят доминираща роля в Черноморския регион. Турският президент обаче неизменно повтаря, че поддържа добри контакти както с Киев, така и с Москва. От една страна той разреши доставката на турските дронове за Украйна и затвори Босфора за руските бойни кораби, но от друга пропусна през пролива руски товарни кораби, които явно пренасяха крадено жито от Украйна. Отношенията между Анкара и Киев рядко са били толкова близки", заключава "Ди Велт".

"Турският дрон, който промени същината на военните действия

В Украйна възпяват турските дронове, сякаш става дума за герои, обяснява още германският всекидневник и разказва, че украински геймъри са разработили компютърна игра, която симулира полет на "Байрактар" и разбива руски танкове, върху чиито брони е изписана буквата Z. В последния си брой пък американското списание "The New Yorker" нарича "Байрактар" TB2 "турския дрон, който промени същината на военните действия".

Особено в първите седмици от войната украинската армия почти ежедневно показваше видеа, с които да докаже, че дроновете "Байрактар" разбиват успешно цели конвои руска военна техника. Предполага се дори, че неуспешната атака на руснаците срещу Киев се дължи именно на ефективността на турските дронове. Според преценката на военни експерти в първите седмици от войната руските радари не са можели да засичат турските дронове "Байрактар".

Междувременно обаче ситуацията очевидно се е променила. Саша Ланге, експерт по въпросите на отбраната и военновъздушните сили към bavAIRia - регионално сдружение на баварската космическа и въздухоплавателна индустрия, смята, че твърденията на "The New Yorker" за способностите на "Байрактар" са преувеличени. Той твърди, че руснаците междувременно са нагодили своята противовъздушна отбрана, което им позволява да прихващат и свалят много от турските дронове. Според Ланге това е накарало украинците да използват дроновете по-пестеливо и предимно там, където не се очаква силна руска противовъздушна отбрана - например в крайбрежните води.

Ролята на "Байрактар" за украинските военни успехи

Все пак турските дронове явно продължават да изпълняват успешно целите си. Предполага се, че именно те са помогнали за най-големия украински военен успех до момента: потапянето на гордостта на руския военен флот - крайцера "Москва". Руснаците твърдят, че потъването на "Москва" се дължи на пожар на борда, но западни военни експерти смятат друга версия за по-правдоподобна. Според тях турски дрон "Байрактар" е извършил маневра с цел да отвлече вниманието на екипажа на крайцера в грешна посока, а в същото време срещу "Москва" са били изстреляни една или две антикорабни ракети "Нептун", които в крайна сметка са потопили крайцера.

В началото на май турските дронове изглежда отново са изиграли важна роля - тогава с тяхна помощ са били унищожени руски системи за противовъздушна отбрана и един команден център.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа