"Твърд" или "мек" Брекзит?

3460
"Твърд" или "мек" Брекзит?
Снимка: Getty Images/Guliver

Какво да очаква Великобритания: "твърд" или "мек" Брекзит? Според някои експерти, на фона на резултатите от парламентарните избори вариантът "мек" Брекзит става все по-вероятен. Но какво всъщност означават тези понятия?

"Твърд" или "мек" Брекзит? Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние заяви в интервю за "Файненшъл Таймс", че всъщност не знае какво се има предвид под понятието "твърд Брекзит". Той знаел само, че британците нямат много време за губене. И че не можел да преговаря сам със себе си.

Междувременно изминаха три месеца, откакто Тереза Мей подписа официалната молба за напускане на ЕС. Оттогава насам обаче не се е случило почти нищо. Мишел Барние заяви, че ЕС е подготвен за всички опции, включително и за опцията "без сделка" ("No Deals"). Какви са обаче тези опции и какво точно се крие за понятията "твърд" и "мек" Брекзит?

Какво означава "твърд" Брекзит?

"Не можем да дадем еднозначна дефиниция на "твърд Брекзит", докато не знаем как ще изглеждат преговорите", казва главният анализатор на мозъчния тръст "Open Europe" Винченцо Скарпета. Той обяснява, че идеята на консерваторите за този "твърд" Брекзит е Великобритания да излезе от вътрешния пазар и митническия съюз и да започне преговори за споразумение за свободна търговия, подобно на това с Канада. Скарпета обаче изтъква, че може и да не се стигне до подписването на споразумение и това би се равнявало на "No Deals".

Мария Демерцис от мозъчния тръст "Брюгел" в Брюксел потвърждава в интервю за ДВ, че Великобритания може да напусне ЕС и без споразумение, ако се стигне до "твърд" Брекзит. В такъв случай ЕС и Великобритания ще трябва да се подчиняват на международните правила на Световната търговска организация. Тогава ще бъдат въведени високи мита и други търговски бариери. Според икономистката, това би бил най-лошият сценарий.

Всъщност, досега Тереза Мей се стремеше към "твърд" Брекзит. Тя искаше Великобритания да излезе от общия европейски пазар и да ограничи миграцията. Миналия четвъртък обаче Мей загуби парламентарното си мнозинство, а по този начин и евентуалния мандат за твърдия ѝ курс. Британските медии съобщават, че вчера Тереза Мей и високопоставени представители на консерваторите са водили тайни разговори с опозиционната лейбъристка партия. Британският "Evening Standard" информира, че на тези разговори е ставало дума преди всичко за евентуални компромиси в посока "мек" Брекзит. Как обаче би могло да изглежда подобно решение?

Стърджън: Плановете за „твърд“ Brexit са мъртви

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че тези, които подкрепят плановете за „твърд“ Brexit са „мъртви&...

"Мек" Брекзит по примера от Скандинавия?

Единият сценарий копира примера на Норвегия. "Великобритания би останала част от европейското икономическо пространство, без да бъде член на митническия съюз", казва Винченцо Скарпета. По подобен начин Норвегия е в състояние сама да сключва споразумения за свободна търговия. Ако британците следват този курс, ще изгубят преимуществата на митническия съюз и ще трябва да договарят наново всичките си търговски договори. За тях биха възникнали огромни бюрократични разходи.

Съгласно правилата на ЕС, който иска да членува в митническия съюз, няма право да сключва собствени търговски договори. А този, който иска да принадлежи към европейския вътрешен пазар, трябва да възприеме и притока на европейски граждани на територията на страната си. Точно това обаче не желаят британските консерватори. "За да постигнат добър резултат от икономическа гледна точка, британците би трябвало да се съгласят и в бъдеще да преговарят съгласно европейското право. Тогава Европейският съд ще остане най-висшият съдебен огран", казва Мария Демерцис. Тя подчертава, че ЕС ще продължи да държи на тази предпоставка. "Ако Великобритания се съгласи да преговаря и в бъдеще съгласно европейското право, ЕС може да направи отстъпки по отношение на въпроса за свободното привдижване", допълва тя.

"Евентуаленият "твърд" Брекзит става все по-малко вероятен", смята Мария Демерцис и изтъква, че миналия четвъртък Тереза Мей загуби мандата за провеждането на "твърд" Брекзит. Мнозинството британски граждани дадоха ясно да се разбере, че сега става дума за възможно най-добрата сделка с ЕС. "По този начин дистанцията между ЕС и Великобритания беше значително скъсена. Това обаче не улеснява автоматично преговорите", казва Мария Демерцис. Една добра търговска сделка би била възможно най-добрият резултат от преговорите както за европейците, така и за британците. Може би именно това разбират мнозина под "мек" Брекзит.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com