Твърдение: Елитът в Украйна е пипнал коронавирус в луксозен курорт - сега ще се лекува при "бедняците"

5929
Твърдение: Елитът в Украйна е пипнал коронавирус в луксозен курорт - сега ще се лекува при "бедняците"
Снимка: Getty Images / Guliver

Богатият украински елит е обхванат от паника след новината, че няколко негови представители пипнали коронавирус в едно от своите любими места – курортът Куршавел. За това разказва журналистът Стефан Сиоан в швейцарското издание Le Temps.

Украински политици, високопоставени чиновници, бизнесмени, звезди и съдии се върнали у дома си с донесен коронавирус. Депутатът Сергей Шахов предал вируса на свои колеги, създавайки по този начин "клъстер" в Радата и породил параноя във върха на държавната власт.

Починал от COVID-19 свещеник в Украйна общувал с поне 500 души, докато са били болни

Днес, 6 април 2020 г., в Тернополския край на Украйна починал 56-годишният свещеник Олег Винницкий от COVID-19 (коронавирус). Това съоб...

За станалото съобщава още на 2 април изданието "Новое время". Журналистката Кристина Бердинских свързала първите публични случаи на COVID-19 при украинските обществени дейци с Куршавел. "При нас това е традиция на 8 март: най-богатите руснаци и украинци да го отбелязват в Куршавел – обяснява тя. – Интересно е, че те делят пространството и времето: руснаците се намират там от 1 до 10 март, а украинците – от 7 до 15 март". Съответно, украинци и руснаци се засичат между 7 и 10 март.

"Тези киевски и московски каймаци на обществото прекрасно се познават взаимно, седят в разкошни ресторанти и празнуват чак до сутринта", продължава журналистката. Любимо място на украинците е терасата на чист въздух с меню от 900 вина. "Много източници твърдят, че именно тази препълнена тераса е станала хранителна среда за вируса", пише Кристина Бердинских.

Съществува и друга версия. Според думите на главния информационен източник за журналистическото разследване (украински олигарх), разпространението на вируса вероятно е ускорено през нощта на 8 март в любимия клуб на руснаците и украинците: само там им позволяват да танцуват върху масите, веейки знаме и с бутилка "Дом Периньон" в ръка. "Същата вечер там всичко било като при битка. Хората буквално седели един връз друг", разказва журналистката.

"Аз отидох със самолет до Швейцария, а след това наех кола до Куршавел, за да прекарам там романтично почивните дни със съпругата си", признал Сергей Шахов. След завръщането си в Киев той се заел с работа в парламента, стискал ръце и приветствал новия премиер. След това обаче се разболял. "Шахов е предизвикал верижна реакция, заразявайки още двама депутати, които на свой ред заразили съседите си на депутатските банки", отбелязва журналистката Бердинских.

Хоспитализирана е и съдия от Стопанския съд в Киев. Заболели служители и от администрацията в Харков и Запорожие.

Украйна е готова да помогне със спирт на ЕС

Производителите на спирт в Украйна имат готовност да помогнат да държавите от ЕС в борбата с коронавируса, след като задоволят изцяло п...

Една популярна певица се съгласила да сподели информация, но след това дала "заден ход": според думите на други хора, нейният съпруг, основател на най-голямата в Украйна мрежа от фитнес клубове, също заболял от COVID-19. Те видели в Куршавел и Андрей Богдан, шеф на президентската администрация до този януари. Тестването показало, че при него няма коронавирус, за което той незабавно съобщил в социалните мрежи.

Въпреки това Радата се потопила в параноя, твърди Кристина Бердинских: "Мнозина депутати преминали в полуизолация и искат да си направят тест" Журналистката не повярвала на очите си, когато на извънредното заседание на 30 март всички депутати се появили с маски и ръкавици.

Неколцина от почивалите в Куршавел си направили тест в частна клиника, която потвърдила 13 случая, твърди журналистката. Нейният директор бил убеден, че е открил "куршавелския клъстер" и съобщил на властите. На 30 март в Радата е извършен обиск от спецслужбите, у които възникнали подозрения за укриване на случаи за заразяване.

На частните болници в Украйна било забранено да лекуват болни от COVID-19 и намиращата се близо до правителствения квартал държавна болница се стяга за наплив от пациенти. Там обаче започнали да се подготвят "VIP палати" с персонални медицински сестри и шофьори, съобщи Bihus.info. Наложило се да се намесва лично президентът Владимир Зеленски: "Никакви лукс палати за "членове на ЦК" няма да има там. Нито за един политик или бизнесмен в държавните и общински болници няма да има по-добри условия, отколкото за обикновените украинци. Вие ще се намирате точно в тези палати и в тези болници, които построихте за 28 г. в тази страна. Възможно е тогава да разберете какво е да нямате възможност да се лекувате в Швейцария или в Израел", казал той с ирония.

"Милиардери политици и съдии накрая ще видят в какъв упадък се намира държавната медицина: по-рано не им се налагаше да се лекуват в държавни болници. Този път не им се размина", пише Кристина Бердинских.

И Украйна затваря границите си

Във връзка с разпространението на коронавируса Украйна ще забрани влизането за чуждестранни граждани за две седмици, като забраната ще ...

Границите на Украйна са затворени още миналата седмица. Официалният брой заразени е над 1300, но според лекар от Киев това е "кардинално занижено и трябва да се умножи по 200 или 300". Основният удар на коронавируса в Украйна се очаква в края на април.

Още: "8 украински депутати с коронавирус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа