Учени от цял свят са получавали заплахи заради коментиране на пандемията в медиите

10335
Учени от цял свят са получавали заплахи заради коментиране на пандемията в медиите
Снимка: iStock/Guliver

Учени от целия свят са получили заплахи за смърт и сексуално насилие след като са коментирали темата за коронавируса в медиите. Това показва сериозно проучване, съобщи The Guardian.

От 321 учени, анкетирани от сп. Nature, 15% са заявили, че са били заплашвани със смърт, а 22% са получавали заплахи за физическа или сексуална саморазправа заради публично обсъждане на пандемията. Две трети от анкетираните са заявили, че след като са се появили в медиите, са преживяли негативен опит.

Проф. Витанов: Опитаха се да ме убият на пътя. Заплахите срещу мен са ежедневие

Проф. Николай Витанов загатна за вероятен опит за покушение срещу него от недоволстващи от прогнозите, анализите и съветите му относно ...

В следствие на това те са изпаднали в състояние на тревога и страх и някои от тях са престанали публично да споделят възгледите си. Най-чести причини за нападки са били изказвания, свързани с ваксините срещу COVID-19, маските, произхода на коронавируса и ефективността на лекарствата за лечение на болестта, сред които "Ивермектин", антипаразитно средство, което е препоръчвано на някои от тези, които са срещу ваксинирането.

Д-р Андрю Хил, фармаколог от университета в Ливърпул, е получил изображения с обесени хора и гробове, след като той и негови колеги са публикували през юли метаанализ, в който се предполага, че "Ивермектин" може да помогне при лечение на коронавирус, но по-късно статията изтеглена след като Хил почва да се съмнява в данните, лежащи в основата на едно от анализираните от него изследвания. ПОДРОБНОСТИ за изследването и в по-широк аспект ТУК!

Учените основно от Великобритания, Германия и САЩ разказват как се получавали оскърбителни или заплашителни електронни писма и съобщения в това число заплахи да бъдат убити - те или техните близки. Някои съобщенията са получавани по телефона и социалните мрежи. Публикувани са и техните домашни адреси. Шестима от анкетираните са съобщили, че са станали жертви на физически нападения.

Списание Nature е анкетирало учени от 7 страни, които са се появявали в медиите, говорейки за COVID-19. Проучване сред 50 учени, проведено от Австралийския научен медиен център показва, че 6 от тях (12%) са били заплашвани със смърт, а още шест с физическа или сексуална разправа. Повечето от учените са били подложени на обиди, враждебно отношение, словесна агресия или заплахи.

„Политико“: Журналистите в целия ЕС са изправени пред заплахи

Придружени с насилие атаки, поредица от убийства, онлайн заплахи и словесни нападки оказват натиск върху журналистите в голяма част от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа