Учени разработват спрей ваксина срещу коронавирус

2903
Учени разработват спрей ваксина срещу коронавирус
Снимка: Getty Images/Guliver

Няколко научни екипа в различни точки на света работят по създаването на ваксина срещу коронавирус под формата на спрей.

Повечето ваксини, които се използват в момента, са под формата на инжекция, но учените смятат, че по-логично би било респираторните вируси да изграждат имунитет на първото място на контакт с организма, т.е. в лигавиците на носа, устата и дихателните пътища, пише испанският „Ел Паис”.

Това е принципът на действие на няколко противогрипни ваксини и се смята, че оралната ваксина срещу полиомиелит, одобрена през 1961 г. помага за предотвратяване на болестта, особено при децата.

Вирусологът Рик де Сварт от медицинския център „Еразмус” в Ротердам заяви, че използваните в момента ваксини за коронавирус предпазват от тежки форми на COVID-19, но те невинаги препятстват разпространението на вируса.

Ваксините, приемани през носа, биха могли да осигурят по-добра защита, но остава да се разбере дали те ще се появят на пазара преди края на пандемията, каза той.

Екипът на Сворт е разработил такава ваксина, която се приема през носа и блокира навлизането на вируса в клетките. Спреят е тестван върху животни, които могат да се заразят с коронавирус също както хората.

След като им е дадена ваксината, животните са поставен в клетки заедно с такива, които вече са били заразени с COVID-19, а резултатите показали, че нито едно от ваксинираните животни не се е заразило.

„Целта ни е да разработим ваксина срещу този вирус, но първо трябва да докажем, че ваксината е сигурна и ефикасна за хората. Този препарат няма никакво влияние върху много от респираторните вируси, така че може да се използва като бърз отговор при друга пандемия”, каза Сворт.

Ана Москона – микробиолог от Колумбийския университет, обяснява, че възможността на учените да развият ваксина се основава на продължило десетилетия изследвания за това как сродните вируси се свързват и проникват в клетките.

Няколко компании разработват назални ваксини срещу COVID-19, а поне четири са в първа фаза на тестиране върху хора.

ЕС ще разшири контрола върху износа на Covid ваксини до края на юни

Европейският съюз планира да разшири схемата си за разрешаване на износа на ваксини срещу Covid-19 до края на юни, съобщиха два европей...

До края на пандемията трябва да сме в състояние да спрем пренасянето на коронавируса, а с този вид ваксина това е постижимо, заяви имунологът Майкъл Даймънд от университета във Вашингтон. Той смята, че този вид ваксина ще бъде ефикасна, особено за превенция при децата или като „усилвател” на дозата.

Президентът на Испанската имунизационна асоциация Маркос Лопес твърди, че назалната ваксина стимулира производството на антитела – т.тар. имуноглобулин, и че те могат да спрат инфекцията, преди тя да слезе в белите дробове и в други органи.

Той обаче е песимистично настроен, че до края на тази пандемия ще има разработена подобна ваксина.

Този вирус вероятно ще стане ендемичен и ще трябва да се ваксинираме на всеки няколко години. Тези ваксини могат да бъдат полезни при усъвършенстване на съществуващите имунизации и ще станат необходимост, смята Лопес.

Още: Словения планира да пусне ваксина срещу коронавирус под формата на спрей за нос

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа