Удар срещу Макрон - френският парламент не прие коронапаспорта му

1764
Удар срещу Макрон - френският парламент не прие коронапаспорта му
Снимка: Getty Images/Guliver

Френските депутати отхвърлиха планираната "здравна карта", удостоверяваща дали дадено лице е ваксинирано срещу коронавируса. Това беше ключова част от плана на президента на страната Еманюел Макрон за прекратяване на месеците на болезнени ограничения, пише БГНЕС.

Опозиционните партии разкритикуваха законопроекта като дискриминационен, не на последно място, защото милиони хора тепърва ще бъдат имунизирани.

Партията на Макрон не успя да събере подкрепата на Мо Дем - центристка партия, която обикновено е естествен съюзник. Законодателите поискаха по-точни детайли за това как ще се използва здравната карта, като заявиха, че правителството всъщност иска "празен чек".

Португалия: Сертификатите за ваксини да влязат в употреба до 21 юни

Правителствата на държавите в Европейския съюз обсъждат как ковид сертификатите могат да позволят на страните да отворят границите си з...

В крайна сметка законопроектът беше отхвърлен със 108 гласа "против" и 103 "за" в долната камара на френския парламент.

"Нямаше диалог и нямаше изслушване на опасенията", заяви депутатът от Мо Дем Филип Латомбе.

Пропускът първоначално трябваше да бъде използван за разрешаване на пътувания извън Франция за хора, които са ваксинирани срещу коронавирус, имат скорошен отрицателен тест или тест, показващ прекарана инфекция с коронавирус. Този документ би бил в синхрон със "зеления сертификат", който ЕС се надява да въведе през следващия месец, за да улесни пътуванията през летните ваканции. Планът за френския е той да е електронен, базиран на приложението TousAntiCOVID, като въпросът е с достъпността до QR кода, показващ, че си ваксиниран, преболедувал или с отрицателен тест. Като си ваксиниран, ти се издава сертификат (като в България), но трябва да сканираш QR кода, който идва със сертификата, в TousAntiCOVID.

Ваксинираните срещу коронавирус туристи влизат в Кипър без тест, махат се и други мерки, но има строги условия

Пътниците, завършили пълен курс на ваксинация с коронавирусни ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата и "Спутник V", щ...

Но тези, които вече са ваксинирани и нямат сертификат, ще трябва да чакат поне до втората половина на май за сертификат. При всеки такъв случай трябва да си вземеш сертификата и QR кода от www.ameli.fr, където да се регистрираш. А за да се регистрираш, трябва да си регистриран във френската социална система или да имаш здравна карта, което се явява противоречие, защото Франция позволи на свои резиденти (пребиваващи - например хора без френско гражданство, имащи имот) да се ваксинират, без да имат здравна карта. Съответно, такива хора трябва да се свържат с лекаря или здравния център, който им е поставил ваксина, за да си търсят сертификата.

"Здравната карта ще ни позволи да отворим отново места, посещавани от публика като фестивали и събирания", каза министърът на цифровите въпроси Седрик О. "Без тази здравна карта ще трябва да чакаме много по-дълго", добави той. На 20 април френското правителство обяви и, че работи по специална карта, която да позволи на американски туристи да идват "безопасно" през това лято.

Междувременно, Световната здравна организация заяви, че един от индийските варианти на коронавируса е открит в десетки страни по целия свят. СЗО каза, че вариантът B.1.617 на COVOD-19, открит за първи път в Индия през октомври, е бил открит в проби, качени в базата данни с отворен достъп GISAID "от 44 държави във всичките шест региона на СЗО".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа