Удари в Киев и Курск, различни твърдения за новата атака срещу Белгород (ВИДЕО)

4650
Удари в Киев и Курск, различни твърдения за новата атака срещу Белгород (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Поредна серия от взаимни удари си нанесоха Русия и Украйна във войната, подпалена от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на деца руски диктатор Владимир Путин.

Руската атака, по традиция в последно време, основно беше насочена срещу украинската столица Киев. Също по традиция, тя е извършена с крилати ракети Х-101/Х-555, изстреляни от самолети от Каспийско море. Предварителните данни сочат, че украинската ПВО е прехванала и унищожила над 30 ракети и дронове, но тепърва информацията се уточнява - малко по-късно украинските ВВС съобщиха, че са свалени 15 ракети и 21 дрона, 18 от които разновидности на "Шахед". Засега няма данни за разрушения и жертви.

В Русия има информация за поне 5 експлозии в Курска област, главно в самия град Курск, вероятно в следствие на атака с дронове и съответно противодействие на ПВО. Губернаторът на областта твърди, че са свалени няколко украински дрона и увери, че "гражданите са надеждно защитени от нашите военни" - нещо, което със сигурност успешно може да бъде оспорено след многократните случаи на успешни атаки с дронове на руска земя.

Междувременно, в Белгородска област т.нар. руски доброволци (Руският доброволчески корпус и Легион "Свободна Русия") обявиха, че са стигнали до предградията на Шебекино и се бият там:

Руското военно министерство обаче съобщи друга версия – вече са отблъснати, убити са 50 "бунтовници". Беше публикувано и видео от операцията, но на него се вижда само как стреля установка за залпов огън. Именно за такава колона от руски ракетни системи беше съобщено, че е унищожена: Легион "Свободна Русия": Унищожихме колона от руски ракетни системи "Град" (ВИДЕО)

Бягащи от района местни жители говорят за "опустошителни разрушения" в града, от които само малка част беше показана по руската държавна телевизия. От няколко дни Белгородска област е цел на нападения, при които се съобщава за загинали и ранени.

Че проблемите в Белгородска област са сериозни показва и дневният анализ на ISW - американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков обяви, че общо 800 деца ще бъдат евакуирани от различни общини в областта. В Телеграм пространството има смесени реакции на руски военни блогъри и "авторитети". Игор Гиркин, бившият силов министър на т.нар. ДНР, обясни, че това се случва, защото през есента на 2022 година руското военно командване е прахосало резервите на армията в кървави битки "месомелачки". Той добави, че отговорът на Кремъл сега ще е закъснял и това допълнително ще подрие авторитета на режима на Путин.

Иначе на бойното поле в Украйна няма някакви особени промени, след като при Бахмут нещата видимо се успокоиха. Там Пригожин "инспектира" какво става и каза, че до 5 юни ЧВК Вагнер ще са се изтеглили от града и ще са го предали на руската армия.

Нови удари в Москва и Киев, "руски доброволци" се хвалят: За ден взехме повече от Бахмут (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа