Ужилване за пример: Украинците пробиха руските ВВС чрез руски полковник (ВИДЕО)

72344
Ужилване за пример: Украинците пробиха руските ВВС чрез руски полковник (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Полковник Сергей Атрощенко, роден в Житомирска област (Украйна) и командир на 960-ти полк от руските ВВС, вероятно е човекът, който пряко е отговорен за бомбардировката на Драматичния театър в Мариупол. Тя стана преди над една година, като и до днес точният брой на загиналите е неясен, но със сигурност са стотици: 600 цивилни граждани са загинали при атаката над театъра в Мариупол

Информацията за самоличността на Атрощенко излезе в специализираното издание Inform Napalm, като всички съобщени публично данни са събрани от хакери. Мрежата InformNapalm е създадена от избягал още през 2014 година от Севастопол украинец с псевдоним Роман Бурко.

Интересна подробност – украинците намекват, че благодарение на обяснителна бележка от полковника за операция през 2016 година е извършена успешната операция срещу извънредно ценния самолет "Бериев А-50" в Беларус. Той се използва за разузнавателни цели и е считан за едно от малкото руски предимства на бойното поле – защото има радари с много голям обхват: 650 километра, когато става въпрос за въздушни обекти и 300 километра, когато говорим за наземни обекти. С тези радарни възможности, самолетът може да засича и много ниско летящи обекти, които иначе не биха били открити от наземни радари. "Бериев А-50" може да координира до 10 изтребителя за мисии "въздух-въздух" и "въздух-земя". По данни на The Drive, Русия има само около 10 такива самолета.

ОЩЕ: Беларуски партизани удариха един от най-важните руски самолети (СНИМКА)

И още – оказва се, че украинските хакери са подлъгали жената на полковника Лилия да организира "патриотична фотосесия" с жени на други руски военни. "Снимките трябваше да бъдат изключително за частни колекции и да не са предназначени за широката публика. Лилия с готовност подкрепи предложението и организира всичко", пишат от InformNapalm, което подсказва ясно какви точно са въпросните снимки и каква информация разкриват. Отделно: "Лилия се постара да направи и няколко общи снимки на летището и самолетите" т.е. там, където работи съпругът ѝ и колегите му.

Атрощенко служи в Приморско-Ахтарск и точно заради това Петро Андрющенко, съветник на украинските общински власти на Мариупол предполага, че той е давал заповедите за бомбардировките на Мариупол, включително на Драматичния театър и най-голямото родилно отделение в града: Гърция предлага да възстанови родилния дом в Мариупол

Друга подробност относно самоличността на Атрощенко е, че адресът му е станал известен на InformNapalm благодарение на документи за ваксинация срещу Ковид.

Може би най-забавното от всичко е, че от InformNapalm обясняват – изнесените в материала данни не са всички, до които украинците са се добрали. "Към момента няма да публикуваме всичко. Смятаме, че няма нужда да улесняваме работата на руските контраразузнавателни служби, нека сами да предполагат какъв е обемът на изтеклата информация" – така украинците окончателно се подиграват и на руските служби. Има обаче уточнение, от което може да се направи заключение, че е правен опит Атрощенко да бъде вербуван от украинските служби, само че той е бил неуспешен. Всичко за руския военен е предадено на Международния наказателен съд в Хага.

Мариупол: Хроники от Ада (ВИДЕО, 18+)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа