Украинците идват: Нова порция руска паника за Запорожието, подробни кадри от Бахмут (ВИДЕО)

25129
Украинците идват: Нова порция руска паника за Запорожието, подробни кадри от Бахмут (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Сериозна тревога обхвана през тази нощ няколко известни руски телеграм канала заради засилена активност на украинската армия в Запорожието.

Съобщенията и заключенията какво става доста си приличат, но не изцяло. Общо взето, всички отбелязват, че се е увеличила интензивността на украинските обстрели по позиции при Мала Токмачка – населено място в близост до Орехов на изток и отправна точка към град Токмак, един от двата най-големи украински града в Запорожка област, които все още са под руска окупация (другият е Мелитопол). Има твърдения за напредък на украински танкове, но заключенията какво става се различават – за някои това е началото на голямата украинска контраофанзива, други обясняват, че все още става въпрос за раузнаване в бой и, разбира се, ако някъде бъде открита слабост в руската отбрана, украинците да се вклинят там и да развият успеха си.

Обобщение на съобщенията в руските телеграм канали от нощта със съответните препратки беше направено от два от украинските канали в Телеграм:

Руски източници: Украинците притискат руснаците в Запорожието (ВИДЕО и СНИМКИ)*

Иначе през нощта Владимир Рогов, назначеният от руснаците зам.-управител на Запорожка област, публикува в Телеграм звуци от експлозии:

На този фон, Трета щурмова бригада на украинската армия, която действа при Бахмут, публикува 18-минутно видео с кадри от напредъка си по фланговете на брега. Още вчера, 7 юни, имаше поредна порция новини за това: Украински зам.-военен министър: Атакуваме при Бахмут и напредваме (ВИДЕО)

Междувременно руският олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин продължава да налива масло в огъня и да разбива от критики руското военно министерство. Той продължи с цветист език по адрес на министерството - изобщо планирало ли е нещо, проверило ли е на практика как ще работят плановете, могло е да иде пред Думата и да каже на руските депутати, че "се наср**ме и гащите са пълни". Можело е да се въведе военно положение за пълна мобилизация на руската армия, продължава Пригожин и директно обвинява ръководните фактори в руското военно министерство в държавна измяна заради допускането части от Белгородска област да попаднат във вражески ръце. Най-святото място, което врагът няма да обстреля, е там, където е Шойгу - ако го ударят, може и да спечелим войната, нарежда създателят на ЧВК Вагнер.

В дневния си анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната, обръща внимание на интервю, касаещо командващия десантните части на руските ВВС генерал Михаил Теплински. Интервюто излезе в Телеграм канал, свързван с ЧВК Вагнер и в него се говори как Теплински, който Пригожин открито подкрепя, поел отговорността за отбраната при Бахмут и че ситуацията там се развива в условия на пълномащабна украинска атака, а не на операции тип "разузнаване в бой". Интервюто излезе точно след информация, че генерал Валерий Герасимов поема пряко командването на юг – Пригожин отдавна напада точно Герасимов и руския военен министър Шойгу, а интервюто за Теплински е явно поредната фаза в тази "институционална" война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа