Украинците идват: Нова порция руска паника за Запорожието, подробни кадри от Бахмут (ВИДЕО)

25092
Украинците идват: Нова порция руска паника за Запорожието, подробни кадри от Бахмут (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Сериозна тревога обхвана през тази нощ няколко известни руски телеграм канала заради засилена активност на украинската армия в Запорожието.

Съобщенията и заключенията какво става доста си приличат, но не изцяло. Общо взето, всички отбелязват, че се е увеличила интензивността на украинските обстрели по позиции при Мала Токмачка – населено място в близост до Орехов на изток и отправна точка към град Токмак, един от двата най-големи украински града в Запорожка област, които все още са под руска окупация (другият е Мелитопол). Има твърдения за напредък на украински танкове, но заключенията какво става се различават – за някои това е началото на голямата украинска контраофанзива, други обясняват, че все още става въпрос за раузнаване в бой и, разбира се, ако някъде бъде открита слабост в руската отбрана, украинците да се вклинят там и да развият успеха си.

Обобщение на съобщенията в руските телеграм канали от нощта със съответните препратки беше направено от два от украинските канали в Телеграм:

Руски източници: Украинците притискат руснаците в Запорожието (ВИДЕО и СНИМКИ)*

Иначе през нощта Владимир Рогов, назначеният от руснаците зам.-управител на Запорожка област, публикува в Телеграм звуци от експлозии:

На този фон, Трета щурмова бригада на украинската армия, която действа при Бахмут, публикува 18-минутно видео с кадри от напредъка си по фланговете на брега. Още вчера, 7 юни, имаше поредна порция новини за това: Украински зам.-военен министър: Атакуваме при Бахмут и напредваме (ВИДЕО)

Междувременно руският олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин продължава да налива масло в огъня и да разбива от критики руското военно министерство. Той продължи с цветист език по адрес на министерството - изобщо планирало ли е нещо, проверило ли е на практика как ще работят плановете, могло е да иде пред Думата и да каже на руските депутати, че "се наср**ме и гащите са пълни". Можело е да се въведе военно положение за пълна мобилизация на руската армия, продължава Пригожин и директно обвинява ръководните фактори в руското военно министерство в държавна измяна заради допускането части от Белгородска област да попаднат във вражески ръце. Най-святото място, което врагът няма да обстреля, е там, където е Шойгу - ако го ударят, може и да спечелим войната, нарежда създателят на ЧВК Вагнер.

В дневния си анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната, обръща внимание на интервю, касаещо командващия десантните части на руските ВВС генерал Михаил Теплински. Интервюто излезе в Телеграм канал, свързван с ЧВК Вагнер и в него се говори как Теплински, който Пригожин открито подкрепя, поел отговорността за отбраната при Бахмут и че ситуацията там се развива в условия на пълномащабна украинска атака, а не на операции тип "разузнаване в бой". Интервюто излезе точно след информация, че генерал Валерий Герасимов поема пряко командването на юг – Пригожин отдавна напада точно Герасимов и руския военен министър Шойгу, а интервюто за Теплински е явно поредната фаза в тази "институционална" война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Белгия няма да легализира наркотиците

За първи път: Жена е командир на германска военноморска база

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа