Украинската армия плени най-страшния танк на Русия (ВИДЕО)

31415
Украинската армия плени най-страшния танк на Русия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинските сили са пленили боен танк Т-90М в района на Харков, където наскоро беше постигнат значителен сухопътен напредък. Това съобщи американското специализирано издание Military Watch Magazine.

Придобивката представлява безпрецедентна победа поради статута на бойното средство като най-мощното в руския сухопътен арсенал. Североизточната зона все повече се превръща във фокусна точка за военни действия, като Русия наскоро въведе множество нови ирански дронове и съсредоточи операциите си върху неутрализиране на украински активи в региона.

Т-90М започна да навлиза на въоръжение в руската армия едва през април 2020 г. и има значителни предимства в характеристиките пред всички останали класове руски танкове, като оценките го поставят с 10 години напред в технологично отношение. Първо беше потвърдено, че танкът е базиран в Украйна през април, макар и в много ограничен брой, като един дори е унищожен в бой.

Външният вид на унищожения Т-90М се различава рязко от този на другите руски танкове. Този танк е много по-малко склонен към експлозия на боеприпасите си и взривяване на купола, което прави нивата на оцеляване на екипажа значително по-високи. Въпреки че са почти непробиваеми за изстрелите на украинските танкове Т-64 и Т-72, огромните доставки в страната от американски преносими противотанкови ракетни системи Javelin са осигурили средство за справяне с такава усъвършенствана броня.

Американски експерт: Западът няма да хареса следващия ход на Русия в Украйна

Лидерите на НАТО и западните новинарски медии трябва да осъзнаят, че може би празнуват прелюдията към продължителна, изключително кърва...

Причината за липсата на значимо присъствие на Т-90М в Украйна е широко спекулирана, като някои анализатори дори твърдят, че танкът е запазен за възможна ескалация на военните действия с НАТО на западните граници на Русия. Възможно е танкът да е бил консервиран специално, за да се предотврати попадането му в западни ръце. Сега се очаква заловеният танк да бъде бързо предаден на западните поддръжници на Киев за проучване.

Някои от най-забележителните характеристики на танка Т-90 включват оръдието 2A46M-5 и системата за управление на огъня Kalina, които му позволяват да използва широка гама от специализирани боеприпаси, както и системата за активна защита Afghanit и реактивната броня Relikt.

Неговият комуникационен и команден пакет и цифрови комуникационни системи са тясно свързани с тези на следващото поколение T-14 Армата. Танкът Т-90 се счита за средство за привеждане до сравним технологичен стандарт с Т-14, който въпреки че е в производство, все още не е в експлоатация. Очаква се руската армия да разполага с над 500 танка Т-90М, като доставките продължават и на тези бойни средства се разчита много.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа