Украинската армия плени най-страшния танк на Русия (ВИДЕО)

31610
Украинската армия плени най-страшния танк на Русия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинските сили са пленили боен танк Т-90М в района на Харков, където наскоро беше постигнат значителен сухопътен напредък. Това съобщи американското специализирано издание Military Watch Magazine.

Придобивката представлява безпрецедентна победа поради статута на бойното средство като най-мощното в руския сухопътен арсенал. Североизточната зона все повече се превръща във фокусна точка за военни действия, като Русия наскоро въведе множество нови ирански дронове и съсредоточи операциите си върху неутрализиране на украински активи в региона.

Т-90М започна да навлиза на въоръжение в руската армия едва през април 2020 г. и има значителни предимства в характеристиките пред всички останали класове руски танкове, като оценките го поставят с 10 години напред в технологично отношение. Първо беше потвърдено, че танкът е базиран в Украйна през април, макар и в много ограничен брой, като един дори е унищожен в бой.

Външният вид на унищожения Т-90М се различава рязко от този на другите руски танкове. Този танк е много по-малко склонен към експлозия на боеприпасите си и взривяване на купола, което прави нивата на оцеляване на екипажа значително по-високи. Въпреки че са почти непробиваеми за изстрелите на украинските танкове Т-64 и Т-72, огромните доставки в страната от американски преносими противотанкови ракетни системи Javelin са осигурили средство за справяне с такава усъвършенствана броня.

Американски експерт: Западът няма да хареса следващия ход на Русия в Украйна

Лидерите на НАТО и западните новинарски медии трябва да осъзнаят, че може би празнуват прелюдията към продължителна, изключително кърва...

Причината за липсата на значимо присъствие на Т-90М в Украйна е широко спекулирана, като някои анализатори дори твърдят, че танкът е запазен за възможна ескалация на военните действия с НАТО на западните граници на Русия. Възможно е танкът да е бил консервиран специално, за да се предотврати попадането му в западни ръце. Сега се очаква заловеният танк да бъде бързо предаден на западните поддръжници на Киев за проучване.

Някои от най-забележителните характеристики на танка Т-90 включват оръдието 2A46M-5 и системата за управление на огъня Kalina, които му позволяват да използва широка гама от специализирани боеприпаси, както и системата за активна защита Afghanit и реактивната броня Relikt.

Неговият комуникационен и команден пакет и цифрови комуникационни системи са тясно свързани с тези на следващото поколение T-14 Армата. Танкът Т-90 се счита за средство за привеждане до сравним технологичен стандарт с Т-14, който въпреки че е в производство, все още не е в експлоатация. Очаква се руската армия да разполага с над 500 танка Т-90М, като доставките продължават и на тези бойни средства се разчита много.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа