Украинската армия получи нареждане да се оттегли от Северодонецк

5644
Украинската армия получи нареждане да се оттегли от Северодонецк
Снимка: Getty Images

Губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай обяви на 24 юни, че украинската армия е получила нареждане да се оттегли от вече разрушения Северодонецк.

„Не разпространявайте слухове за предателство. Никой не изоставя нашите хора, никой не позволява нашите войски да бъдат обкръжени. Ситуацията в момента е такава, че да останем на тези разбити позиции просто за да сме там, няма логика“, каза Гайдай.

САЩ изпращат на Украйна 450 млн. долара помощ - главно ракетни системи

Съединените щати изпращат нова порция военна помощ на Украйна, съобщи Белият дом в четвъртък, като пратката на стойност 450 млн. долара...

Генералният щаб на въоръжените сили съобщи на 24 юни, че сраженията в града продължават.

Най-малко 90% от инфраструктурата на Северодонецк е разрушена, обяви Гайдай в Telegram. Градът е една от двете ключови точки, заедно със съседния Лисичанск, която би дала пълен контрол на руснаците над Луганск.

Губернаторът на областта направи обзор на ситуацията със сигурността в Луганск към сутринта на 24 юни, петък. „За съжаление, ще трябва да изтеглим нашите военнослужещи от Северодонецк, защото няма смисъл да сме на разбити позиции - броят на загиналите расте. Руснаците обстрелват Северодонецк почти всеки ден в продължение на четири месеца. Инфраструктурата на града е напълно разрушена, 90% от къщите са повредени или разрушени“, заяви той.

„От страната на Золоти и Тошкивка към Лисичанск руснаците настъпват, други сили проникват в покрайнините на града, но са изтласкани. Шест инсталации за изстрелване на ракети Точка-У напуснаха Старобилск в посока Лисичанск“, добави Гайдай.

Украинският губернатор Павло Кириленко: В Донецка област не е безопасно!

Нито един град в Донецка област вече не е безопасно място за пребиваване. Това предупреди днес губернаторът на източния украински регио...

Украинският журналист Юри Бутусов също пише в социалните мрежи, че украинските сили се оттеглят от Северодонецк.

Още преди повече от седмица стана ясно, че руснаците контролират жилищните райони на града, а украинците удържат индустриалната зона. Там е разположен заводът „Азот“, който е една от последните местни крепости. По данни на Гайдай от 22 юни – в него се намират над 560 души, включително близо 40 деца. Става въпрос предимно за служители на централата и техните семейства, които са разположени в бомбоубежища.

Междувременно американският Институт за изучаване на войната съобщи в ежедневния си доклад, че руската офанзива в Донбас вероятно ще бъде в застой през следващите седмици. Това съвпада с информацията на британското разузнаване, разпространена от премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън – че ходът на Кремъл ще се забави заради изчерпване на ресурсите.

Руските сили са постигнали „значителен напредък“ в района Северодонецк-Лисичанск през последните дни и украинските войски продължават да трупат висок брой смъртни случаи, гласи докладът на института.

Украйна: Русия да спре ужасната "игра на глада"

Украйна призова лидерите на страните от Африка да подкрепят Киев във войната му с Русия и да окажат натиск върху Москва да разреши изно...

„Въпреки това украинските сили постигнаха основната си цел в битката, като забавиха и отслабиха руските войски. Експертите прогнозират, че руските настъпателни операции вероятно ще спрат през следващите седмици“, смятат още от американския мозъчен тръст.

В четвъртък руските сили поеха контрола над още територии на юг от Северодонецк и Лисичанск, което породи опасения, че украинските войски скоро ще бъдат обкръжени там.

Луганск, заедно с Донецк, съставляват района на Донбас. Президентът на Русия Владимир Путин твърди, че рускоговорящите в Донбас са станали жертви на геноцид - едно от основните оправдания, с които той обоснова нахлуването си в Украйна на 24 февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа