Украински данни: Руски референдум в Херсон с войници, задаващи въпроса "да" или "не"

7438
Украински данни: Руски референдум в Херсон с войници, задаващи въпроса "да" или "не"
Снимка: Getty Images/Guliver

Заради действията на украинската армия в Херсонска област и постоянното унищожение на руски оръжейни складове и командни постове с HIMARS, руснаците бързат с провеждането на псевдореферендум за присъединяване на областта към Руската федерация. В това са убедени както кметът на Мелитопол Иван Федоров, така и съветникът на администрацията на Херсонска област Серхий Клан.

Според Федоров, който коментира темата в канала си в Телеграм, на дневен ред е идея в продължение на 7 дни руски военни да ходят от къща на къща, за да "отчитат" гласуване. Кметът на Мелитопол е убеден, че ще има заплахи от разстрел, ако кажеш, че си против да се присъединиш към Русия. Отделно, това ще е и начин да се събира разузнавателна информация – къде може да има най-голяма съпротива срещу руснаците. А Серхий Клан също предупреждава, че подготовката за провеждане на псевдореферендуми се ускорява. Според него, Русия ще опита да проведе референдум на 11 септември.

В дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната казва, че е възможно на различни места Кремъл да предприеме различен подход за провеждане на референдуми. Според това колко е силна е подкрепата за руснаците, ще се решава и формата на референдума – дали да се гласува в секции, дали да се правят анкети "човек по човек", дали друго. Серхий Хайдай, областният управител на Луганска област, вече заяви за пореден път, че част от руската пропаганда е "гласувайте за присъединяване на Русия, ние ще ви помагаме с храна и за всичките ви основни нужди". Има данни и, че руснаците обещават по 10 000 рубли на всеки, участвал в референдум и подкрепил присъединяване към Русия.

Ако бъдат проведени незаконни референдуми, всякакви преговори с Русия за мир ще бъдат погребани, предупреди украинският президент Володимир Зеленски.

Военните действия в Украйна

В нито едно от направленията на фронта в Донецка област няма руски пробив съгласно информацията от сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия. Бахмут и Авдеевка остават най-горещите точки – там се нанасят и въздушни удари, но руски атаки съответно при Билохоривка в Бахмутска област и при село Писки край Авдеевка са отблъснати, според украинските данни. Публикувани снимки в социалните мрежи обаче показват, че вече има руски части в центъра на Писки и вероятно там руският натиск скоро ще е успешен. Има и видео от Маринка, което показва, че руснаците атакуват от изток. В посока Краматорск е спрян опит на руснаците да пробият при Верхнокамянск и да атакуват успешно Северск – за пореден път. Няма и никакво движение на руски части северозападно от Изюм, в посока Харковска област.

По Харков е стреляно с ракети от страна на руснаците, които казват, че убили над 300 украински войници с удари в Харковска област и Артемовск. Украинската прокуратура пък съобщи, че само в Харовска област от началото на войната са убити над 1000 цивилни, включително 50 деца, частично или напълно разрушени от руски обстрел са над 7000 сгради, включително над 500 учебни заведения и 150 болници.

В Херсонска област се е провалил опит за руска атака източно от Николаев. Руският артилерийски обстрел срещу града продължава, като руското военно министерство твърди, че именно в Николаевска област унищожило 45 тона боеприпаси, доставени от НАТО. Серхий Клан твърди, че нарочно руснаците отклоняват цивилен трафик към моста при язовира на Нова Каховка, за да предотвратят украински удари там. Увеличават се данните, че руските сили минират и се окопват в ключови точки за отбрана на Херсон. А Кирил Стремоусов, ръководителят на проруската администрация на Херсонска област, съобщи за пореден украински обстрел на Антоновския мост, при който е унищожена строителна техника, предвидена за поправки на съоръжението. Украинското командване "Юг" е ударило три руски позиции, включително оръжеен склад в Бериславска община, където са убити 30-тина руски войници.

Изрично кметът на Мелитопол посочва, че руска позиция в града е обстреляна с HIMARS и са убити 100 руски войници.

Междувременно британското разузнаване оповести, че няколко руски генерали са се сбогували с постовете си по отношение на украинската кампания. Най-значимото име, което се посочва, е на генерал Дворников – т.нар. Касапин от Сирия, който беше поел общото командване на руската армия на украинския фронт.

ОЩЕ: Украинските загуби са 191 000 души – дори проф. Витанов разпространява силно съмнителни данни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа