"Украински военни плашат майка с дете": Как бе развенчана фалшива пропаганда от фронта (ВИДЕО)

14710
"Украински военни плашат майка с дете": Как бе развенчана фалшива пропаганда от фронта (ВИДЕО)
Снимка: Twitter

Видео, на което се вижда как предполагаеми украински военни с джип засичат лека кола с майка и дете, крещят обиди и стрелят в земята, за да ги сплашат, се споделя упорито от руската пропаганда в социалните мрежи. В него жената крещи, детето реве, а под видеото се сипят коментари срещу "нацистите".

Клипът е публикуван в няколко официални държавни канали в Twitter на Министерството на външните работи на Русия с коментар "Веднъж нацист, винаги нацист", откъдето обаче вече е изтрито, както и от дипломатически представителства по света, предава Булевард България. Разпространява се и през верига от Telegram-канали на руски военни кореспонденти, споделят го и хора с проруски възгледи, като твърдят, че така действат украинските "нацисти".

Оказва се обаче, че това видео е фалшиво и е инсценировка, заснета в контролирана от Русия територия, на 30 километра от фронтовата линия. Разкритието за това е на платформата GeoConfirmed, която е създадена още в първия ден на войната в Украйна с цел да проверява с точност къде са заснети хилядите снимки и клипове, които се появяват в социалните мрежи по време на конфликта. Групата прави анализите си с помощта на доброволци и публични ресурси, по които може да се разпознае местоположението на записа - географска дължина и ширина.

Според проверката, записът е направен близо до Макеевка в Донецк. Засичането на локацията става по детайлите от кадрите – далекопроводи, електрически стълб, кръстопът с два големи бели камъка, отличителна форма на дърветата и други, като се съпоставя със съществуващи сателитни изображения на предполагаемия район. GPS-координатите на мястото съвпадат и с проверка, която прави местен жител от Донецк. Той изпраща снимки от същия път до украинския Telegram-канал Moscow Calling, които съвпадат с кадрите на клипа по специфичната форма на клоните на дърветата.

Че клипът е фалшив признават и потребители в проруския Telegram-канал "Записките на ветерана". "Видеото е фалшиво, нашите имат още много да се учат при провеждането на такива информационни операции", пише там. "Руската пропаганда страда от бюджетни съкращения. Става все по-лоша и по-лоша - лесно може да се локализира в окупирания Донецк", пише друг потребител в Twitter.

Че клипът очевидно е фалшив става ясно и от факта, че самото руско външно министерство изтри публикацията от официалната си страница. Въпреки това, видеото продължава да се споделя от мнозина в социалните мрежи.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа