Украинските служби нахлуха в дома на близък до Зеленски бизнесмен (СНИМКИ)

4276
Украинските служби нахлуха в дома на близък до Зеленски бизнесмен (СНИМКИ)
Снимка: Ukrainian Business

Часове след като президентът Володимир Зеленски обеща "нови реформи", украинските власти проведоха в сряда серия от антикорупционни обиски в цялата страна. Това съобщи в "Телеграм" Давид Арахамия - лидерът на парламентарното мнозинство. Службата за сигурност на Украйна и Бюрото за икономическа сигурност провеждат акцията.

Наред с "цяла поредица от тайни следствени действия" са извършени претърсвания на имуществото на бившия министър на вътрешните работи Арсен Аваков, бизнесмена Игор Коломойски и политика Вадим Столар, съобщават няколко издания, сред които "Страна" и "Украинска правда".

Огромна скулптура на Зеленски като Статуята на свободата поставиха в Естония

В естонския град Тирва поставиха огромна скулптура на украинския президент Володимир Зеленски, държащ в ръка украинския герб. Скулптура...

Съобщава се, че издирването е свързано с разследване на предполагаеми измами около фирмите "Укрнафта" и "Укртатнафта". Властите подозират злоупотреба с петролни продукти на стойност 40 милиарда гривни - т.е. малко над 1 млрд. евро - и укриване на данъци.

Коломойски е един от хората, подпомогнали кариерата на Зеленски - продуцентската къща на президента беше тясно свързана с медиите на бизнесмена. Той бе проверяван по случая "Укрнафта" миналия октомври и беше викан на разпит в Националното антикорупционно бюро. Причината беше течащо разследване за присвояване на имущество и пари на "Укрнафта" за почти 325 млн. евро.

Фирмата произвежда 90% от петрола в Украйна и е един от най-големите собственици на бензиностанции. "Укртатнафта" пък притежава най-голямата петролна рафинерия в страната, която бе затворена малко след началото на войната. Коломойски преди беше съсобственик и на двете компании, но през ноември 2022 г. те бяха национализирани.

Игор Коломойски е основател е на най-голямата индустриална и финансова група в Украйна "Приват" с дейности в банковия сектор, нефтохимията, металургията, спорта, медиите и др. Той бе милиардер и сред най-богатите хора в страната, вицепрезидент на Футболната федерация на Украйна и бивш ръководител на Европейския съвет на еврейските общности до 2011 г.

Австрийският президент е в Киев на среща със Зеленски (СНИМКИ)

Австрийският президент Александър Ван дер Белен пристигна в Киев на среща с украинския си колега Володимир Зеленски. "Пристигнах в Кие...

Относно останалите обискирани - Вадим Столар беше депутат от забранената прокремълска политическа партия Опозиционен блок "За живот". Няколко дни преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна той избяга от страната и сега живее във Франция, без да посещава Върховната рада в продължение на месеци, според разследване на "Украинска правда".

Бившият министър Арсен Аваков пък заяви пред украински медии, че Държавното бюро за разследване и Службата за сигурност на Украйна (СБУ) са дошли в дома му специално във връзка с катастрофата на хеликоптер на 18 януари край Киев, при която загинаха вътрешният министър Денис Монастирски и още девет души на борда.

Давид Арахамия заяви също така, че е уволнено "цялото ръководство на агенция "Митници", че са извършени "претърсвания в Държавната данъчна служба" и че властите са връчили "уведомления за подозрения на висши служители на Министерството на отбраната".

"Страната ще се промени по време на войната", казва той. "Ако някой не е готов за промяна, държавата ще дойде и ще му помогне да се промени".

Антикорупционната служба в Украйна извърши обиск в дома на олигарх, свързван със Зеленски

На 4 октомври олигархът Игор Коломойский е бил видян да влиза в офиса на Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ), съобщи Bi...

Във вторник Зеленски обяви, че неговата администрация се готви да въведе промени преди преговорите между Киев и Европейския съюз, насрочени за петък. "Ние подготвяме нови реформи в Украйна. Реформи, които ще променят в много отношения социалната, правната и политическата реалност, правейки я по-човечна, прозрачна и ефективна", каза той.

Премиерът Денис Шмигал заяви, че Украйна, която получи статут на кандидат за членство в ЕС през юни миналата година, има "амбициозен план" да се присъедини към блока през следващите две години. Повечето страни в ЕС обаче не виждат как това ще стане, пише Politico.

ОЩЕ: Украйна обяви кога най-късно иска да е член на ЕС, в блока не са съгласни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com