Украйна не вижда начин да преговаря с Путин след заповедта за арест срещу него

3107
Украйна не вижда начин да преговаря с Путин след заповедта за арест срещу него
Снимка: iStock

Издадената миналата седмица международна заповед за арест на Владимир Путин във връзка с депортирането на украински деца в Русия направи невъзможно за Киев да приеме руския президент като потенциален събеседник за мирно споразумение за прекратяване на войната. Това става ясно от изявления на официални украински лица.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на украинския президент и представител на украинската преговорна група в Истанбул, незабавно написа в Туитър, че определянето на Путин като "очевиден международен престъпник директно означава, че няма да има преговори със сегашния руски елит".

След заповедта за арест на Путин: МНС осъди руските заплахи срещу него

Законодателният орган на Международния наказателен съд осъди  "заплахите", идващи от Русия срещу членовете на МНС, след като минал...

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви пред "Политико", че е трудно да си представим как могат да се водят мирни преговори с човек, за когото има издадена международна заповед за арест. Запитан по същия въпрос, министърът на външните работи Дмитро Кулеба заяви, че още преди заповедта на МНС е било ясно, че ще бъде невъзможно Путин да бъде партньор от другата страна на масата за преговори.

Данилов твърди, че Путин е трябвало да бъде съден за свалянето на малайзийския самолет MH17 през 2014 г. "Сега е 2023 г., а той все още не е понесъл никаква отговорност. Сега трябва да говорим с него, след като е убил 500 от собствените ни деца? В какъв свят живеем?", попита той, цитиран от БГНЕС.

Кремъл твърди, че е отворен за преговори, но дава да се разбере, че ще говори само ако Украйна се откаже от териториите, незаконно окупирани от Русия. Украйна заявява, че ще започне да разговаря само след като Русия се изтегли напълно от украинска територия. "Знаехме много преди заповедта за арест на Международния наказателен съд, че да се говори с Путин няма смисъл. На 30 септември миналата година Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна прие резолюция, в която обяви, че всякакви преговори с Владимир Путин са невъзможни в отговор на опита на Русия да анексира допълнителни украински територии", заяви външният министър Кулеба пред „Политико”.

В същото време Кулеба каза, че Украйна не отхвърля категорично идеята за преговори. Той обаче предупреди срещу всяка идея, че разговорите лично с Путин могат да осигурят мир. "Не че не сме се опитали. Украйна направи многобройни опити за постигане на мирно решение. От избирането на Зеленски за президент през 2019 г. до 24 февруари 2022 г. Украйна е провела 88 кръга преговори с посредничеството на Франция и Германия. Русия потъпка всички тези усилия и вместо това избра варварска, геноцидна агресивна война", добави министърът.

Лондон: Русия съзнателно дезинформира за снарядите с обеднен уран за Украйна

Министерството на отбраната на Обединеното кралство обяви в специално изявление, че издирваният от Международния наказателен съд руски ...

Следете развитието на войната в Украйна тук

Последният опит за преки преговори с Русия беше в Истанбул през юли 2022 г. Оттогава преговорите протичат с посредничеството на ООН. Украйна се опита да намери обща позиция и след 24 февруари, но без успех, каза Кулеба. "Вместо това Русия ескалира бруталните си нападения и обяви планове за анексиране на още украински територии. Президентът Зеленски даде ясно да се разбере, че ако Путин продължи с този опит за анексиране, ще бъде невъзможно да се разговаря с него", каза Кулеба. "Путин пренебрегна всичко; всичко, което иска, е още война, още откраднати украински деца, още убити украинци и още отнета украинска земя. Как се постъпва с такова зло? Човек го смазва със сила", каза външният министър.

Украйна има своя собствена визия за мир, изложена в 10-те точки на Формулата за мир на Зеленски, която той представи през ноември миналата година по време на срещата на върха на Г-20. Украинските предложения включваха ядрена безопасност, продоволствена сигурност, освобождаване на всички военнопленници, изтегляне на всички руски войски и възстановяване на териториалната цялост на Украйна. "Призоваваме всички нации да се съсредоточат върху прилагането на формулата като реалистичен път към мира, а не върху пожелателното мислене за прекратяване на войната чрез искане това да направи агресорът", заяви Кулеба.

Международният наказателен съд издаде заповедта си в петък. Престъплението насилствено отвеждане на деца в Русия е особено чувствителна тема, тъй като украински и западни юристи определят депортациите като попадащи в правното определение за геноцид и част от опита за заличаване на украинската културна идентичност.

Ето каква част от европейците искат интеграция в ЕС и оръжие за Украйна

Мнозинството от европейците смятат, че Украйна трябва да бъде приета в Европейския съюз през следващите няколко години, сочат резултати...

Руското правителство обаче, което не признава Международния наказателен съд, даде ясно да се разбере, че разглежда украинските предложения като "неразумни". Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че "отмяната на всички санкции и международни съдебни процеси" са основание за преговори. Освен това "новите териториални реалности трябва да бъдат международно признати".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа