Украйна планира създаването на ядрено оръжие

7889
Украйна планира създаването на ядрено оръжие
Снимка: iStock/Guliver

„Украйна притежава уникални възможности - интелектуални, организационни и финансови – за създаване на собствено ядрено оръжие. Още веднъж ще заявя, че имаме всички сили да разработим наше ядрено оръжие“ - обяви преди година и половина бившият представител на мисията на Украйна при НАТО генерал-майор Пьотр Гарашчук.

Киев има способността да създаде не само атомни бомби, но и ядрени бойни глави за ракети. В сегашните условия по отношение на създаването на ядрени оръжия, Украйна не трябва да се страхува от международни санкции.”

Киев беше лишен от ядрено оръжие с Меморандума от Будапеща, подписан на 5 декември 1994 г. от лидерите на Украйна, Русия, Съединените щати и Великобритания. Преди време бившият украински президент Лeoнид Крaвчук каза, чe aкo нe ce бe oткaзaлa oт ядрeнитe cи oръжия, Укрaйнa би приличaлa нa „мaймунa c грaнaтa“.

Русия: Ядреното оръжие е средство за сдържане, а използването му е крайна и принудителна мярка

Президентът на Русия Владимир Путин утвърди с указ Основите на държавната политика в областта на ядреното сдържане, съобщава президентс...

Меморандумът от Будапеща даде на Киев международни гаранции относно сигурността на държавата, но те не сработиха: Крим премина към РФ, в Донбас се образуваха независими републики. Затова в Украйна става все по-популярна идеята страната отново да придобие ядрен статут, което щяло да й гарантира реална независимост от Русия. Всъщност не е ясно как ще стане това, защото и 9-те ядрени държави в света декларират, че няма първи да употребят ядрено оръжие.

Огласяването на това намерение е много странно, защото например нито Израел, нито Пакистан обявиха гласно такова намерение, преди наличието му да стане явно с пробните взривове.

Само че Украйна вече предприе първите реални стъпки да стане „маймуна с граната”. Както съобщи руският информационен сайт topcor.ru, в Днепропетровска област започнал добив на уран в Сурското и в Новогуровското находища. Отначало те ще добиват от 100 до 300 тона радиоактивна руда годишно, а през втората ще увеличат добива до 180 тона. Допълнително от 150 до 200 тона ще дадат Сафоновското и Михайловското находища в Николаевска област.

Младите се страхуват от ядрена атака през следващите 10 години

Повече от половината от поколението на хилядолетието се страхуват, че ще има ядрена атака някъде по света през следващото десетилетие, ...

Планира се опасната суровина да бъде извличана чрез открит способ на земната повърхност, което неизбежно ще доведе до радиационна замърсяване на местността. Местни „силоваци” отвели протестиращите, като ги обвинили в липса на „патриотизъм”.

Разработката на уранова руда несъмнено ще даде на Украйна в броени месеци голямо количество уранов концентрат. Той обаче няма да бъде откаран в специализирания „Източен миннообогатителен комбинат”, съществуващ още от времето на СССР. За преработката на урановата суровина е създадено ООО „Атомни енергетични системи”, в което 83% са притежавани от Генадий Буткевич, голям приятел на Юлия Тимошенко.

Всъщност защо й е на Украйна уранова руда, след като нейните АЕЦ си отработват горивото и получават радиоактивен уран? Дали не е за експорт? А как ще организират пречистването без чужда помощ, за което са необходими хиляди центрофуги? На свой ред членовете на „ядрения клуб” вече намекват, че ще бъдат против украинския ядрен проект.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Руска пропагандистка предложи бесилки за недоволните в окупираните територии (ВИДЕО)

Журналистите в Гърция стачкуват

Дания и Полша обсъждат поставянето на Железен купол над Европа

Украйна да се оправя сама: Дневният ред на САЩ е публична тайна (ВИДЕО)

Пореден крах на принц Хари в съдебния спор за полицейска закрила

Неволя: В Оренбург построиха сами дига срещу наводнението, може да им я бутнат (ВИДЕО)

Лодки с мигранти заливат Кипър

МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.04 - Мрачна прогноза за Киев заради липсата на боеприпаси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа