X
 
 

Украйна прие закон за задължителното използване на украински език

1996 0
Украйна прие закон за задължителното използване на украински език
Снимка: iStock/Guliver
Украинският парламент прие закон за задължително използване на украинския език за официален, като това ще засегне основно районите, в които се говори руски език, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Депутатите приеха мерките, които увеличават квотата за телевизия и радио на украински език, само няколко дни след като рускоговорящият Владимир Зеленски бе избран за президент.

И САЩ възропта срещу руското решение за гражданство на живеещите в Донецк и Луганск

Държавният департамент на САЩ направи изявление, че опростеното предоставяне на гражданство на Руската федерация на жителите на югоизто...

Държавни служители на всички нива - доктори, учители, адвокати и други - ще трябва да говорят на украински език или ще бъдат глобени. Законът обаче няма да се прилага за личната комуникация и религиозните служби.

Законът няма да бъде прилаган в продължение на три години, тъй като в цялата страна ще бъдат създадени учебни центрове, в които да се подкрепя изучаването на украинския език и култура.

Все още настоящия президент Петро Порошенко нарече приемането на този закон „историческо събитие”, сравнявайки го със създаването на собствена армия или създаването на собствена църква. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители