Украйна: Руснаците минират АЕЦ "Запорожие", генерал заговори за взрив

10647
Украйна: Руснаците минират АЕЦ "Запорожие", генерал заговори за взрив
Снимка: Getty Images

Руснаците са започнали да минират най-голямата атомна електроцентрала в Европа – АЕЦ „Запорожие“, която е под техен контрол. Това обяви украинската държавна енергийна компания „Енергоатом“ на 8 август.

От оператора цитират украинското разузнаване, което има информация за миниране на енергийните блокове на централата от страна на руските войски. „Енергоатом“ се позовава и на руски генерал – предполага се, че той е заявил на подчинените си, че Москва обмисля да взриви обекта, ако не може да го задържи под контрола си.

Румънският здравен министър призова гражданите да се снабдят с йодни таблетки заради АЕЦ "Запорожие"

Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила призова днес румънците на възраст под 40 години да отидат "възможно най-скоро...

„Руснаците не крият плановете си и вече открито изнудват целия свят, заявявайки, че минират Запорожката АЕЦ и че са готови да я взривят. В изявлението си началникът на силите за радиационна, химическа и биологична защита на Руската федерация генерал-майор Валерий Василиев, който сега командва гарнизон в района, каза, че това „ще бъде или руска земя, или изгорена пустиня“, гласи съобщението на „Енергоатом“ в Telegram.

Цитира се и речта на Василиев към войниците му: „Както знаете, минирахме всички важни обекти на Запорожката атомна централа. И ние не крием това от врага. Предупредихме ги. Врагът знае, че станцията ще бъде или руска, или ничия. Готови сме за последствията от тази стъпка. И вие, воини за освобождение, трябва да разберете, че нямаме втори път пред себе си. И ако има най-строга заповед - трябва да я изпълним с чест!".

По-рано представителят на пресслужбата на Министерството на вътрешните работи и комуникациите на Украйна Андрий Юсов заяви, че ведомството е потвърдило информацията за минирането на енергоблокове на АЕЦ от руски войски.

ОЩЕ: Русия отрича руски генерал да е наредил миниране и взривяване на АЕЦ "Запорожие"

Зеленски: Никой не е в безопасност, докато Русия обстрелва Запорожската АЕЦ

Никой по света не може да се чувства в безопасност, докато Русия обстрелва Запорожската атомна електроцентрала. Украинският президент В...

От 8 август 2022 г. Запорожката АЕЦ "работи с риск от нарушаване на стандартите за радиационна и пожарна безопасност", допълват от „Енергоатом“. Обстрелът от руските войски със зенитни ракети през последните няколко дни предизвика сериозен риск за безопасната експлоатация на централата.  От държавната компания съобщават, че в резултат на обстрела са повредени азотно-кислородната станция и една спомагателна сграда. Все още съществуват рискове от изтичане на водород и разпръскване на радиоактивни вещества, а опасността от пожар също е висока.

Освен това са повредени три сензора за радиационен мониторинг около площадката на АЕЦ-а. Това се е случило след руски удари в неделя. Руснаците опитаха да прехвърлят вината на Украйна.

Украинският персонал продължава да работи в станцията, която е под контрола на руските военни, а токът, произвеждан от атомната електроцентрала, отива в украинската енергийна система. Украйна отрича да е нанасяла удари по централата.

Ден по-рано, в разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, президентът Володимир Зеленски информира за рисковете, свързани с обстрела на АЕЦ „Запорожие“. "Няма такава нация в света, която да се чувства в безопасност, когато терористична държава обстрелва атомна централа. Не дай си Боже, ще се случи нещо непоправимо и никой няма да спре вятъра, който ще разпространи радиоактивното замърсяване. Затова е необходим принципен отговор от международната общност на тези руски удари по Запорожката АЕЦ", заяви Зеленски.

Още преди атаките на 5 и 6 август ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че ситуацията в контролираната от Русия станция "напълно е излязла извън контрол". Той заяви, че МААЕ няма контакт със служителите на АЕЦ-а и не може своевременно да провери ситуацията в нея. "Нарушени са всички принципи на безопасната експлоатация на АЕЦ. Рисковете са много сериозни, ситуацията е изключително опасна", каза Гроси.

Оценка: Русия използва заплаха от взрив на най-голямата АЕЦ в Европа във войната с Украйна

Изглежда Русия използва страха от ядрена авария в най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката, за да оказва натиск върху Запада и зап...

Ръководителят на МААЕ настоява инспекторите на организацията да посетят атомната електроцентрала, а руските окупационни власти заявяват, че са готови да сътрудничат. По-рано обаче украинската "Енергоатом" се противопостави на посещенията на МААЕ в Запорожката АЕЦ, като заяви, че подобно посещение би легитимирало завземането на централата от Русия.

Според назначения от Русия ръководител на местната областна администрация Евгений Балицки, цитиран от „Интерфакс“, АЕЦ „Запорожие“ функционира „нормално“. В същото време шефът на „Енергоатом“ Петро Котин призова централата да бъде превърната в свободна от военни действия зона, предупреждавайки за риска от ядрена катастрофа от типа на тази в Чернобил.

"Решението, което изискваме от международната общност и от всички наши съюзници, е да се изтеглят нашествениците от територията на съоръжението и да се създаде демилитаризиране зона", каза Котин, цитиран от „Ройтерс“.  "Присъствието на мироопазващи сили в тази зона и предаването на контрола на територията на тях, а след това и на контрола върху станцията на украинската страна, ще реши този проблем", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа