ЮНЕСКО ограничава плаването във Венеция

4207
ЮНЕСКО ограничава плаването във Венеция

Представители на огранизацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), след катастрофата на италианския туристически лайнер "Коста Конкордия" в близост до бреговете на Италия, призоваха правителството в Рим да ограничи плаването на големи кораби през центъра на Венеция, съобщава "Макфакс" като се позовава на изявление, поместено на интернет страницата на ЮНЕСКО, предаде КРОСС.

"Трагедията с кораба "Коста Конкордия" от нощта на 14 януари засили дългогодишната загриженост за опасностите, които представляват големи туристически кораби за световното културно наследство, включително и за Венецианската лагуна и залива Сан Марко", се посочва в писмото на директора на Центъра за световното културно наследство на ЮНЕСКО Франческо Бандарин, което е адресирано до министъра на околната среда на Италия Корадо Клини. Както се казва в текста, писмото е изпратено по препоръка и от името на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Запознати припомнят, че в близост до известния венециански площад Сан Марко и по водите на лагуната годишно плават около 300 големи туристически кораба. Според експертите на ЮНЕСКО, този интензитет на трафика е пагубен за крехката инфраструктура на града. Тези превозни средства правят високи вълни, които причиняват щети на основите на древните сгради, а също така допринасят и за замърсяването на околната среда. Освен това, гигантските кораби оказват и отрицателно влияние върху градския пейзаж, като визуално намаляват впечатлението от историческите и културните паметници на Венеция.

В своето писмо Бандарин призовава италианското правителство да разработи алтернативни начини за водния транспорт в близост до Венеция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com