ЮНЕСКО с призив: Образованието да е приоритет след пандемията

1095
ЮНЕСКО с призив: Образованието да е приоритет след пандемията
Снимка: РОСВ Бургас

Образователният сектор трябва да получи повече внимание и инвестиции за възстановяване на общностите след пандемията, но засега има тенденция към намаляване на финансирането, се казва в изявление на генералния директор на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Одре Азулай, съобщава БГНЕС. „Днес, в този Международен ден на образованието, призовавам страните и партньорите да приоритизират образованието като общо благо, като част от възстановяването", призова тя. „Нуждаем се от план за подкрепа с достатъчно финансиране, за да отворим безопасно училищата, насочени към най-много в неравностойно положение и връщането на образованието на пътя за поколението COVID-19".

В декларацията се подчертава, че образованието далеч не е на първо място в списъка за възстановяване: според прогнозите на организацията този сектор ще получи само 0,78% от общата помощ в света. Освен това, поради пандемията, финансовата подкрепа за образованието намалява с 12%. "Първоначалната инвестиция в програми за възстановяване допълнително ще намали с три четвърти разходите, необходими за възстановяване на щетите, причинени от COVID-19," казаха от организацията. „За да осигури безопасно завръщане в класните стаи, ЮНЕСКО призова 100 000 000 преподаватели по целия свят да дадат приоритет на ваксинационните кампании“, се казва в комюникето. Според организацията, над 800 000 000 ученици и студенти или повече от половината от всички ученици в света, продължават да изпитват сериозни смущения в обучението. В 31 държави училищата са напълно затворени, в 48 други времето на часовете е намалено.

Защита на образованието в ранна детска възраст в контекста на кризата COVID-19

През юли 2020 г. ЮНЕСКО организира международен уебинар на тема „Образование” под патронажа на принцеса Лорентиен от Нидерл...

От началото на пандемията всички образователни институции в света са напълно затворени за средно 3,5 месеца, докато на някои места тази цифра достига 5,5 месеца, което означава загуба през по-голямата част от учебната година, се казва в изявлението. Но ако при първата вълна на пандемията 190 страни прибягват до тази мярка, сега ограничения са премахнати в 101 от тях. „Продължителното и многократно затваряне на училищата причинява нарастващи психосоциални щети на учениците, увеличава загубите от обучение и риск от отпадане и непропорционално засяга най-уязвимите - казва Азулай.„ Следователно, пълното затваряне на училищата трябва да бъде крайна мярка и безопасното отваряне отново приоритет ".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com