Унгария единствена в ЕС ще ваксинира със Sputnik V

1377
Унгария единствена в ЕС ще ваксинира със Sputnik V
Снимка: Getty Images/Guliver

Унгария стана първата членка на Европейския съюз, която даде предварително одобрение за руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V, като също така лицензира ваксината на AstraZeneca. Това е удар по "изключително бавното" темпо на ваксинация на блока, според АФП.

"Унгарският фармацевтичен орган издаде временен лиценз за ваксините AstraZeneca и Sputnik", каза Гергели Гуляс, ръководител на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан.

Съгласно разпоредбите на базираната в Амстердам Европейска агенция по лекарствата (EMA), националният регулатор може да предостави временен лиценз за ваксина в извънредна ситуация.

Гуляс заяви, че одобрението на унгарските лекари, които са в Москва от седмици на инспекция на Sputnik V, разчиства пътя пред Будапеща за финализирането на заповедта, а външният министър Петер Сиярто пътува до Москва днес.

Ваксината Sputnik все още се нуждае от окончателен подпис от унгарския орган за обществено здраве, така че не е известно кога всъщност ще бъдат приложени първите дози.

Русия иска да регистрира ваксината Спутник V в Европа

Руският държавен фонд за директни инвестиции (RDIF) подаде заявление за регистрация на COVID-ваксината Спутник V в Европейския съюз и о...

Гуляс каза, че Унгария, с население от 9,8 милиона, е получила около 330 000 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech и Moderna от декември насам.

"За съжаление EMA е изключително бавна", каза Гуляс, защитавайки последната позиция на Будапеща да действа самостоятелно от ЕС.

"Обединеното кралство одобри AstraZeneca по-рано и вече ваксинира с нея, но все още не можем да я използваме, тъй като EMA все още не я е одобрила," каза той.

AstraZeneca и Оксфордският университет са подали заявление за разрешение за своята коронавирусна ваксина в ЕС с решение, възможно до 29 януари, съобщи EMA миналата седмица.

През август Русия регистрира Sputnik V - кръстена на сателита от съветската епоха - месеци преди западните конкуренти, но преди началото на мащабни клинични изпитвания, което остави някои експерти предпазливи. Оттогава разработчиците й заявиха, че е повече от 90 процента ефективна и Русия стартира кампания за масова ваксинация, започвайки от тази седмица.

Емир Кустурица ще се ваксинира със Sputnik V

Кустурица обяви желанието си да бъде ваксиниран със Sputnik V, предаде БГНЕС. Сръбският режисьор Емир Кустурица изрази интерес да бъде...

Според руските власти Sputnik вече е регистрирана в редица страни като Сърбия, Беларус, Венецуела, Боливия и Алжир.

"Правителството иска да закупи само такива ваксини, които вече са били прилагани на милиони хора, и, естествено, само ваксини, които са официално проверени и разрешени като безопасни и ефективни, могат да бъдат използвани в Унгария", каза Гуляс .

Унгария също се съгласи да получи един милион ваксини незабавно от произведената в Китай Sinopharm, в очакване на одобрение от унгарските инспектори в момента в Пекин.

"Надяваме се, че ваксините ще се предлагат в Унгария на колкото се може повече места и във възможно най-големи количества", каза Гуляс.

Днес Унгария съобщи за 98 нови смъртни случая от Covid-19, което доведе до общо 11 700 жертви в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия се готви да пази от съд биещи за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа