Унгария изрази недоволство от критиките на Париж

2947
Унгария изрази недоволство от критиките на Париж
Снимка: Getty Images/Guliver

Унгарският външен министър защити оградата срещу нелегално влизане през границата на страната.

Външният министър Петер Сиярто съобщи в изявление, че е извикал в понеделник представител на посолството на Франция в Будапеща след „шокиращите” критики, отправени в неделя от френския му колега Лоран Фабиюс за оградата, поставена на границата срещу нелегалното й преминаване от мигранти.

Сиярто би искал да изясни позицията на Унгария по този въпрос, според комюникето, разпространено от унгарската информационна агенция MTI, цитирана от АФП.

"Вместо (да се правят) шокиращи и необосновани оценки, би трябвало по-скоро да има концентрация върху търсенето на общо решения за Европа”, декларира унгарският министър. Сиярто потвърди, че "декларациите (на Лоран Фабиюс) не може да останат без отговор и това е причината той да извика представител на посолството на Франция във МВнР в понеделник, за да му представи официално позицията на Унгария".

"Изглежда някои хора в Европа все още не са способни да разберат какъв невероятен и драматичен натиск изпитва Унгария заради миграцията през Балканите към Запад”, добавя Сиярто.

"Добър европеец е този, който следва правилата на Европа", според които "всички членки на ЕС се задължават да защитават собствените си граници, както и външните на ЕС", продължи министърът, според когото "Унгария върши това и следователно изпълнява своите ангажименти към ЕС”.

"Когато виждам редица европейски страни, които не приемат квотите (за разпределение на имигрантите в ЕС), смятам, че е скандално", заяви Лоран Фабиюс в неделя, като добави, че тези страни са "в Източна Европа".

Той поиска „твърдост” спрямо Унгария, която, според него, не „уважава общите ценности на Европа" като издигна ограда по границата си със Сърбия.

За него трябва „разбира се” Унгария да премахне това ограждение и ЕС да проведе "сериозни и строги разговори” с унгарските политически лидери.

Унгария, транзитна страна за мигранти и бежанци, които искат да достигнат Западна Европа, набързо разгъна върху земята бодлива тел по 175 километровата си граница със Сърбия. Хиляда полицаи бяха разположени в близост до оградата. Още около 2 хиляди се очакват след 1 септември.

Общо от януари насам, около 140 хиляди души, включително голям брой сирийци, иракчани и афганистанци, бягащи от войните, преминават през границите към Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа