Управляващите в Полша открито предизвика ЕС: Не се поддаваме на изнудване

1727
Управляващите в Полша открито предизвика ЕС: Не се поддаваме на изнудване
Снимка: iStock/Guliver

Полските лидери имат послание към ЕС преди обръщението на премиера Матеуш Моравецки до Европейския парламент днес, 19 октомври: "Ние не се поддаваме на изнудване". Това са думите на Ярослав Качински, фактически лидер на страната и председател на управляващата партия "Право и справедливост“ (PiS), в ново интервю за проправителствения портал Sieci.

Вчера Моравецки изпрати съобщение до колегите си от ЕС, с които той ще се срещне по време на заседанието на Европейския съвет в четвъртък и петък, призовавайки ги да бъдат "отворени за диалог", предаде БГНЕС.

Полша негодува срещу ролята на Брюксел в ЕС

В понеделник полският министър-председател Матеуш Моравецки се обърна към своите колеги - лидери на Европейския съюз, като предупреди, ...

"Искам да ви уверя, че Полша остава лоялен член на Европейския съюз. Ние сме длъжни да го направим до степента, която се изисква в Договорите. Нито една йота по-малко и нито една йота повече", каза полският премиер, подчертавайки, че Полша спазва законодателството на ЕС и уважава присъдите на Съда на ЕС.

В писмото си до колегите си лидери Моравейски обаче обяснява, че Полша действа в по-широките интереси на страните от ЕС в продължаващите си битки за върховенство на закона. Той каза, че иска да привлече вниманието им "към опасно явление, което заплашва бъдещето на Съюза. Трябва да се тревожим за постепенното превръщане на Съюза в образувание, което ще престане да бъде съюз на свободни, равноправни и суверенни държави, а вместо това ще се превърнем в един, централно управляван организъм, управляван от институции, лишени от демократичен контрол от гражданите на европейските държави".

Заявките от Полша идват на фона на най-напрегнатата седмица за ЕС в тежките отношения между Варшава и Брюксел. Дългогодишните притеснения за върховенството на закона в Полша, причинени от усилията на националистическата управляваща партия да упражни по-голям политически контрол върху съдебната система, се разразиха след решение, постановено по-рано този месец от Конституционния трибунал на страната, според което конституцията на Полша има предимство пред някои аспекти на правото на ЕС, което фактически подкопава правната основа на Европейския съюз.

Това накара Европейската комисия да забави одобряването на искането на Полша за 24 милиарда евро безвъзмездни средства и 12 милиарда евро заеми по плана на ЕС за възстановяване от пандемията.

Меркел към ЕС: Говорете с Полша и Унгария, преди да намалите средствата

Германският канцлер Ангела Меркел призова ЕС да не бърза да спира средствата за Полша и Унгария въпреки нарастващия натиск върху блока ...

Въпреки че Полша и върховенството на закона не са на дневен ред за срещата на лидерите тази седмица, холандският премиер Марк Рюте заяви, че ще настоява да се замразят парите на Полша. Германският канцлер Ангела Меркел обаче вече предупреди държавите от ЕС и Европейският парламент да не бързат да блокират средствата за възстановяване на Полша.

Европейският парламент също оказва натиск върху председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен да действа срещу Полша, или като блокира парите за помощ при пандемия, или като задейства нов механизъм, който свързва финансирането на ЕС с критериите за правовата държава.

Кризата с Брюксел предизвиква опозицията в Полша, която предупреди, че Полша има за цел да напусне ЕС в нов своеобразен "Полекзит", а това може да причини критики към правителството, тъй като членството в ЕС е изключително популярно в страната.

Полша планира за пореден път да промени подхода си към правосъдната система, този път чрез премахване на нова дисциплинарна камара във Върховния съд, - орган, който Съдът на ЕС реши да бъде спрян, тъй като липсва гаранции за "независимост и безпристрастност."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа