Урсула фон дер Лайен заговори за дискусия за задължителна ваксинация срещу коронавирус

4364
Урсула фон дер Лайен заговори за дискусия за задължителна ваксинация срещу коронавирус
Снимка: Getty images

Върви ли Европейският съюз към налагане на задължителна ваксинация срещу коронавирус? Изказване на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен навява мисли точно в тази посока.

"Въпросът за въвеждането на задължителна ваксинация е изцяло в компетенциите на държавите членки. Затова аз не мога да давам каквито и е да препоръки по този въпрос. Моето лично мнение е, че преди две-три години никога не съм си мислела, че ще станем свидетели на това, което сега виждаме - имаме тази ужасна пандемия, имаме и ваксини, които спасяват животи, но те не се използват адекватно навсякъде и това натоварва много здравните системи. В момента имаме 77 процента ваксинирани възрастни в ЕС, това е 66 процента от цялото население на ЕС. Това означава, че една трета от населението в Европа не е ваксинирано, това са 150 милиона души - това е много. Не всеки може да бъде ваксиниран - сред тези хора има много малки деца например или хора със специфични медицински състояния, но по-голямата част от тях биха могли да бъдат ваксинирани. Затова мисля, че е време да проведем тази дискусия за това как да стимулиране ваксинирането. Евентуалното въвеждане на задължително ваксиниране в ЕС е част от тази дискусия".

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация срещу COVID-19

Неизпълнението на задължението за ваксиниране срещу коронавирус в Австрия ще се наказва с глоба в размер до 7200 евро, съобщава вестник...

"Европейската комисия работи за това да се бори с дезинформацията и колебанията при хората с цел да бъде увеличен броят на ваксинираните. Заедно с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията посещаваме държавите с ниски нива на ваксинация. Имаме и система за бързо известяване, тя се занимава със справянето с подвеждащата информация, която е една от причините за това хората да не се ваксинират", допълни Стела Кириакидес, еврокомисар по здравеопазването. Ще бъде създадена нова структура - ХЕРА, която ще се занимава със здравни мерки при изключителни обстоятелства, предаде БНТ.

Всички тези думи идват предвид обявената готовност от Фон дер Лайен да започне ваксинация срещу COVID-19 за деца от 5 до 11 години от 13 декември. Това ще се прави с препарата на Pfizer.

Иначе ЕК вече официално препоръча на всички страни-членки да започнат кампания за трета доза ваксина и да имат гъвкава политика по отношение на мерките - за пътуване, контрол и проследяване на контакти на пътници, особено предвид идващите празници в края на годината.

Съд в САЩ отмени задължителната ваксинация на медици в 10 щата

Окръжният съд в Мисури реши да спре заповедта за задължителна ваксинация за всички здравни работници в общо десет щата. Решението е пуб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребития с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа