В блок в Русия събират подписи за изгонването на деца, болни от рак

7311
В блок в Русия събират подписи за изгонването на деца, болни от рак
Снимка: Gettyimages.com

В жилищен блок в Москва домоуправителят събира подписи, за да изгони деца, болни от рак.

В блока се намира център за приютяване на деца с онкологични заболявания от цяла Русия, където те може да живеят, докато се лекуват в столицата. Апартаментът е собственост на Фонда "Подари живот", който помага на семействата да спестят пари от наем. Домоуправителят Елена Алина се опасява, че онкоболните може да заразят останалите жители на блока. Някои от наемателите ги плаши това, че децата се разхождат с маски и никой не дезинфекцира помещенията.

Русия обвинява САЩ в опит за натиск над ОЗХО

Русия смята, че изявлението на държавния департамент на САЩ, че Русия и Сирия се опитват да фалшифицират употребата на отровни вещества...

Други жители на блока са разлепили информационни брошури, които обясняват естеството на онкологичните заболявания и обясняват, че ракът не е заразен, а пациентите не представляват опасност за околните.

Разтревоженият домоуправител

До момента Алина е събрала 50 подписа. Основното притеснение е, че в блока нито веднъж не са идвали от здравните власти, никой не е проверявал състоянието на помещенията и има ли условия за пребиваване в тях.

„За тези месеци се смениха много хора. Но никой не се поинтересува от нас. Ние дори нямаше да разберем, че там има „ракови”, ако не бяха бдителните граждани. Те обърнаха внимание на това, че по етажите ходят деца с маски и бинтове. Поставиха ни пред свършения факт, че тук живеят заразни”, оплаква се Алина пред РИА Новости.

Тя се възмущава, че болните изхвърлят бинтове, спринцовки и окървавени памуци на боклука: „Те имат рак на кръвта и други причинители на заболявания. Това не трябва да се изхвърля в общия боклук.”

Литва въведе санкции срещу Русия

Вилнюс въведе санкции срещу Русия заради инцидента в Черно море. Това заяви президентът на Литва Даля Грибаускайте на срещата с украинс...

Алина се е консултирала с медици, които жинеят в блока и според тях болните, идващи от цялата страна, вероятно носят нови инфекции. Тя признава, че до момента никой от жителите не е с влошено здраве, но пък е минало малко време.

„Не сме видели нито един документ, всичко е на думи. Откъде са тези хора, защо са в бинтове и маски? От какво са болни? Лекарите ни казват, че ракът не е заразен, но как може да знаем, след като лечение няма. Химиотерапията не е лечение”, възмущава се още Алина.

Основното притеснение на Алина е, че всички апартаменти имат обща канализация и че няма обработка на битовите отпадъци, както е в болниците. Според нея фондът трябва да построи отделна сграда, където да живеят болните деца.

Абсурдът придобива гласност

Една от жителките на блока Наталия Мишкова отказва да подпише подписката и споделя историята в социалните мрежи. Тя се опитва да обясни на съседите си, че онкологичните заболявания не са инфекциозни, но напразно. По думите ѝ хората по-скоро са притеснени от това, че в сградата се провеждат медицински изследвания и процедури.

Русия смята за реалистично включването на Гърция в "Турски поток"

Русия смята за напълно реалистично включването на Гърция в "Турски поток", съобщи РИА Новости. "Русия е готова да разгледа възможностт...

„Децата са с маски не защото са заразни, а защото имат слаба имунна система”, обяснява Мишкова.

Една от майките на болно дете разказва, че е станало много трудно да се живее под осъдителния поглед на съседите.

Директорът на Фонда Екатерина Шергова коментира, че има около 40 подобни апартаменти в Москва. Там отиват деца от цялата страна. Тъй като семействата са затруднени, за да наемат квартири, това вместо тях прави Фондът.

"Когато започвахме работа, се сблъсквахме със ситуации, в които майките дърпаха здравите си деца, ако се доближеше дете с маска. Непрекъснато ни се налага да обясняваме, че децата, на които помагаме, не представляват опасност за никого. Напротив - дете, преминало през лечение е уязвимо за всякакви вируси. Затова носят маска", обяснява Шергова.

По думите ѝ случаят с подписката не е първият. Тя призова хората да се замислят колко е трудно на децата и техните семейства.

Киев: Украинските кораби ще продължат да плават през Керченския пролив

Министърът на отбраната на Украйна Степан Полторак заяви в ефира на телевизионния канал „Прямой“, че при необходимост украи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com