В Европа расте недоволството срещу ограничителните мерки

3359
В Европа расте недоволството срещу ограничителните мерки
Снимка: Getty Images/Guliver

Неотдавнашната акция във Франция срещу новите ограничителни мерки, свързани с пандемията от Covid-19 не е изключение. Постоянният страх от пандемията, която отне живота на над 1 млн. души в глобален мащаб способства за съблюдаване на механизми, насочени към разпространението ѝ. Но в цяла Европа се появяват все повече движения на противници на носенето на маски и протестни акции на недоволни от действията на правителствата, които ако не се считат пагубни за свободите, то поне са противоречиви. Това пише в свой анализ френското издание Le Monde и обръща внимание на ситуацията в някои от европейските държави. 

Мерките в Германия все още се ползват с подкрепа. В средата на септември подкрепата към мерките е била 69%, което е с 9 пункта повече в сравнение с август. Според Le Monde "злобата на движението на противниците на маските принуждава правителството на Ангела Меркел да бъде бдително. Всички са поразени от неуспешното нападение над Бундестага от 29 август от около 100 души - неонацисти, антиваксъри и други поддръжници на теорията на заговора." Според изследване на ZDF само 14% от анкетираните одобряват тези демонстрации.В Нидерландия противните на маските стигнаха до сблъсъци с полицията.

Ангел Кунчев: Няма нужда от промяна на противоепидемичните мерки у нас

Трябва ли да е задължително носенето на маски и колко са нужни те. "Имайте предвид, че вирусът не лети в пространството сам. Той е върх...

В Италия, където здравната система е децентрализириана мерките се налагат на общинско ниво. В Кампания бе върнато задължителното носене на маска навън, примерът бе последван и от Сицилия. Тези ограничения, като цяло се възприемат добре от хората, които все още са травмирани от пагубните последици на пандемията през март и април в Ломбардия.

Във Великобритания добрата воля на британците започва да намалява. Ограниченията, въведени през последните дни (нощен час за баровете и ресторантите, изолация за хиляди студенти в кампусите им, забрана за посещаване на роднини...) даде нов импулс за протести срещу ограничителните мерки. 

Мерките, приети в мадридския регион в Испания се възприемат трудно. В работническите квартали в южната част на столицата, където нивото на заболеваемост е най-високо, хората могат да излизат навън само за работа, на училище, на лекар или при форс-мажорни обстоятелства. В отговор на това решение на 24 септември бяха проведени около 50 демонстрации, в които стотици откликнаха на призива да бъдат осъдена "избирателната карантина", както и нейната "сегрегация, несправедливости неефективност."

Политическият подем в Румъния по въпроса става все по-очевиден. Социал-демократите непрекъснато критикуват мерките, предприети от правителството. На 19 септември в Букурещ и други градове в страната се проведоха няколко демонстрации срещу носенето на маски. 

Зима без локдаун: Европа последва Швеция

Европа се подготвя за първата зима с коронавирус и втората вълна на пандемията, но е твърдо решена да избегне ново тотално затваряне, п...

Белгия учуди всички, обявявайки отпускане на действащите мерки от 1 октомври - отмяна на задължителното носене на маски на обществени места, разширяване на социалните контакти и 7-дневна карантина, вместо 14 дни.

В Полша, след като на 25 септември здравното министерство публикува най-лошия си дневен отчет от началото на карантината през пролетта, нивото на ограничения остава много по-ниско в сравнение с началото на лятото. Съблюдаването на мерките има случаен характер, коментира Le Monde. "Нашият министър-председател и министърът на здравеопазването са икономисти. Струва ми се, че дават приоритет на икономиката", заяви главният инфекционист на страната. 

Швеция не успява да избегне умората на своите жители. Правителството намекна, че ако случаите на коронавирус се увеличат може да се наложат някои ограничения за определен период от време. По данни на проучване, проведено от  Ipsos увереността на шведите в способността на правителството да се справи с пандемия е паднала от 50% положителни отзиви през май до 36% през август.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Неволя: В Оренбург построиха сами дига срещу наводнението, може да им я бутнат (ВИДЕО)

Лодки с мигранти заливат Кипър

МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.04 - Мрачна прогноза за Киев заради липсата на боеприпаси

Загубиха и веднага донос за ЛГБТ: Женска волейболна драма в Русия (СНИМКИ)

Поредна нощ на протести в Грузия срещу закона по руски за "чуждестранните агенти" (ВИДЕО)

Изборните измами в Русия: Няма проблем (ВИДЕО)

Баща инжектира едногодишната си дъщеря с живак в Германия

"Всеки оцелява както може": Кулеба за призива на САЩ да не удрят руски енергийни обекти (ВИДЕО)

Руснаците хвърлиха управляема бомба върху учебно заведение в Харковска област: Има загинали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа