В Хелзинки затварят гимназии и басейни

952
В Хелзинки затварят гимназии и басейни
Снимка: Getty Images/Guliver

Столицата на Финландия ще въведе строги нови ограничения за коронавирус, каза кметът на града във вторник, след рязко повишаване на случаите на коронавирус, предаде БГНЕС.

Гимназиите, библиотеките и басейните ще бъдат затворени, а публичните събития направо забранени в Хелзинки поради "тревожната" ситуация, каза кметът Ян Вапаавуори на пресконференция. "Предлагаме да използваме пълния набор от мерки в рамките на правомощията на града", каза Вапаавуори, предупреждавайки, че здравеопазването и службите за проследяване на контакти са изложени на риск да бъдат претоварени. Той каза, че допълнителни подробности за ограниченията, като датата, на която те ще влязат в сила, ще бъдат обявени в края на седмицата.

Китай предлага въвеждането на здравен QR код

Китай предлага да бъде създаден единен механизъм за повсеместно признаване на здравен код, основан на данни от тестове за коронави...

Мащабните инфекции в институции като домове за грижи и приюти за бездомни в Хелзинки през последните дни също демонстрираха необходимостта от по-строги мерки, каза Вапаавуори и добави, че "твърде много хора" игнорират препоръките досега.

Понастоящем Хелзинки е под лек режим на контрол, който включва доброволни ограничения на частни събития на закрито и препоръчителна употреба на маски в някои ситуации. Ограниченията за ресторантите и баровете или за свободата на движение ще трябва да бъдат въведени от централното правителство. В понеделник премиерът Сана Марин предупреди, че може да бъде обявено ново извънредно положение, ако настоящите регионални мерки не са ефективни. Това би позволило повторение на мерки като блокадата на района на Хелзинки между март и април тази година.

Юха Туоминен, ръководител на здравните власти на столичния регион, отбеляза "значителен скок на инфекциите" с 1533 нови потвърдени случая на COVID-19 в столицата тази седмица, в сравнение с 992 през предходната седмица. Честотата на заболеваемост във Финландия продължава да бъде далеч най-ниската в ЕС, като през последните две седмици са открити 69 нови случая на 100 000 души, въпреки че това бележи ръст спрямо 40 в началото на ноември. Въпреки това процентът в и около столицата в момента е значително по-висок - 155,8 нови случая на 100 000 население.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа