В Мариупол слагат железни клетки: Подготвят показния процес срещу "Азов"

10948
В Мариупол слагат железни клетки: Подготвят показния процес срещу "Азов"
Снимка: Telegram/Маріупольська міська рада

Проруската власт в Донецк подготвя подобие на "Нюрнбергския трибунал" над украинските военнопленници от полка "Азов". Показният съдебен процес е предвидено да се състои в разрушения и окупиран Мариупол. По всяка вероятност първото заседание на съда ще бъде на 24 август - Деня на независимостта на Украйна - националният празник на страната, който се отбелязва всяка година на 24 август. Това съобщи на брифинг кметът на града Вадим Бойченко.

По думите му руснаците се готвят да проведат съдебния процес в сградата на Мариуполската камерна филхармония, която досега е била използвана изключително за културни събития. За целта в момента там тече ремонт. В залата с добра акустика, разполагаща с 370 места, се слагат нови столове, ремонтират се фасадата и сцената. И не на последно място – монтира се голяма желязна клетка, където ще бъдат държани военнопленниците

Според кмета целта е да се демонстрира пред обикновените руснаци "някаква победа над Украйна", тъй като въоръжените сили на Руската федерация не успяха да постигнат желания резултат на фронта.

Според Бойченко провеждането на този "трибунал" е военно престъпление. Русия нарушава споразуменията с Международния комитет на Червения кръст и с ООН по въпроса за защитниците на "Азовстал", които сложиха оръжие при точно определени условия и трябваше да бъдат държани на територия, контролирана от Киев. Припомняме, че според източник на украинското разузнаване договорените условия са включвали бойците да останат живи, да няма изтезания, групата на напусналите "Азовстал" да остане компактна без да се разделя и да бъде подготвена за размяна.

Този развой на събитията и неспазването от страна на Русия на договореностите не е изненадващ обаче предвид факта, че през последните години руснаците наричаха азовците "нацисти" и последователно изграждаха образа им на престъпници в очите на обществото. Освен това преди броени дни Върховният съд на Русия обяви "Азов" за терористична организация, с което развърза ръцете на Кремъл те да бъдат третирани като терористи, а не като военнопленници.

Междувременно украинци излязоха на протести в Прага, Хамбург, Женева, Краков, Ню Йорк и Лондон в защита на пленените бойци и с призив международните организации да предотвратят незаконния процес срещу тях. Митинги се проведоха и пред офисите на ООН, Amnesty International и Международния червен кръст като следващата седмица те ще продължат.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа