В Молдова се проведе митинг за обединение с Румъния

13254
В Молдова се проведе митинг за обединение с Румъния
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Привържениците за обединяването на Молдова с Румъния организираха митинг на главния площад на молдовската столица Кишинев и призоваха да започнат преговори за обединяване на двете държави.

Според полицията присъствали са повече от 5000 души. Демонстрантите развяваха знамена на Румъния и на Молдова и скандираха "Долу границата на река Прут!" и "Обединение!".

Организатор на митинга е Блокът на националното единство, обединяващ 20-на неправителствени организации, сред които Гражданската платформа "Действие 2012". Според привържениците й в резултат на Букурещкия мирен договор, сложил край на руско-турската война от 1806-1812 години, румънската територия между Прут и Днестър е била окупирана. Това мнение отстояват и много политици в Букурещ и Кишинев, макар Румъния да не е съществувала като държава по това време.

Участниците в митинга планират на 11 юли да пресекат река Прут и да стигнат до румънския град Яш. Те смятат, че сега е моментът в парламентите на двете страни да се сформира мнозинство за провеждане на референдум за присъединяване на Молдова към Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com