В Русия разрешиха на съда да конфискува имущество от приятели и познати на чиновници-крадци

2565
В Русия разрешиха на съда да конфискува имущество от приятели и познати на чиновници-крадци
Снимка: Getty Images/Guliver

„Конституционният съд на Русия призна за законно правото на съда да отнема имуществото на приятели и близки на хванатите в кражба и корупция държавни чиновници, ако те не могат да потвърдят законността на средствата, с които са купували автомобили и имоти, пише руското издание „Московский комсомолец“ в материал, представен без редакторска намеса, цитиран от "Фокус". Ето какво пише още в него:

Руснаците трябва да благодарят на най-известния в страната полковник. Захарченко, Неговите роднини и познати считат, че незаконно им е конфискувано имущество за повече от 9 милиарда рубли. Те, както смятат, не се отнасят към лицата, задължени да потвърдят законността на парите, с които са придобивали автомобили и имоти.

Добивът на нефт в Русия е сред най-скъпите в света

Саудитската петролна компания „Сауди Арамко“ оцени цената на петрола в Русия като една от най-скъпите в света. Съответното ...

Изданието припомня, че имуществото е иззето през 2017 година по решение на Никулинския съд на Москва. Съдът счете, че приходите на Захарченко и членовете на семейството му по никакъв начин не им позволяват да си купуват такова количество коли и недвижими имоти. Обидените роднини и приятели стигнаха до Конституционния съд.

Той, от своя страна, взе наистина народно решение: може да се иззема от всеки гражданин в полза на държавата имущество, ако то е придобито с доходи, чиято законност не може да бъде птовърдена, а не само от чиновниците и членовете на техните семейства.

За да стане по-ясно: Хващат чиновник в корупция и съдът взима решение да конфискува имуществото му. Това, което е придобито незаконно и е записано на съпругата и децата се взима без въпроси. А ако е записано на тъщата или на приятел, то тук има тънкост. Според закона за контрола на разходите на държавните служители нито тъщата, нито приятелите са длъжни да докажат, че имуществото е получено по незаконен начин. Тоест, има очевидна вратичка, за да не се върне откраднатото на държавата.

Но тук Конституционният съд започна да гори с напалм: конфискацията на имущество от далечни роднини и приятели „се отнася до специалните законови мерки“. И по никакъв начин не нарушава правата им, ако представят на съда доказателства за законния произход на средствата, с които е придобита собствеността. Справка за доходите по формуляр 2-НДФЛ, например.

Путин даде обяснение за намаляването на военните разходи на Русия

Намаляването на разходите за отбрана и сигурност се дължи на преминаването на "пика на модернизацията". Това обяви руският президент Вл...

Ако не навлизате в законови тънкости - тук това е обгорена земя около корумпиран служител. Е, кой иска да бъде привлечен към дело в сегашните ни съдебни производства? Може наистина да си си купил „Бентли“ със своите пари, но просто вече си изхвърлил бележката. Отиди в съда и докажи, че това не ти е подхвърлено от някой приятел, който е хванат с подкупи. Всичко ще бъде отнето - който не се е скрил, съдът не е виновен.

От друга страна, а от какво може да се страхува честното мнозинство? Честните хора не просто нямат „Бентли“, а живеят от заплата до заплата и парите никога не им стигат. А корумпираният чиновник, и всички разбират това, ще излежи присъдата си и пак няма да остане беден. А сега, може би, ще бъде. Поне шансовете за подобен резултат се увеличиха.

Изданието посочва, че 83% от богатството в Русия е в ръцете на 10% от населението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа