В Швейцария осъдиха диамантен магнат на 5 г. затвор за корупция

2339
В Швейцария осъдиха диамантен магнат на 5 г. затвор за корупция
Снимка: iStock/Guliver

Френско-израелският диамантен магнат Бени Щайнмец бе осъден от съда в Женева на пет години затвор за корупция, свързана с правата за добив в Гвинея, предаде БГНЕС.

След седемгодишно международно разследване 64-годишният бизнесмен беше обвинен в създаването на сложна финансова мрежа за плащане на подкупи, за да може Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) да получи разрешителни за район, който се очаква да съдържа най-големите залежи в света от желязна руда.

"От изложеното става ясно ... че правата са получени чрез корупция и че Щайнмец е работил с други“ хора, за да ги получи, каза главният съдия Александра Бана.

Съдът уважи искането на прокурорите и постанови присъда лишаване от свобода за пет години. Щайнмец трябва да плати 50 милиона швейцарски франка компенсация на кантона Женева, съобщи АФП.

Женева отваря ресторантите за клиенти с маски и по четирима на маса

В момент, когато по-голяма част от Швейцария се готви за по-строги карантинни мерки заради заразените с COVID-19, кантонът Женева прави...

Щайнмец, който по време на процеса поддържаше твърдението за своята невиновност, заяви пред репортери в съда в Женева, че присъдата е "голяма несправедливост" и ще я обжалва незабавно. Магнатът се оплака, че в продължение на 10 години е бил изправен пред „манипулации и лъжи“.

Процесът, стартирал на 11 януари, беше кулминацията на продължително международно разследване, което започна в Швейцария през 2013 г.

БГНЕС припомня, че швейцарските прокурори обвиниха Щайнмец и двама негови партньори в подкуп на съпругата на бившия президент на Гвинея Лансана Конте и други високопоставени служители, за да спечели правата за добив в югоизточния регион Симанду.

Смята се, че в района се намира най-голямото неизползвано находище на желязна руда в света.

По-рано Щайнмец отхвърли обвиненията като неоснователни и опит на политическите му противници да го злепоставят.

Европейски съд осъди Швейцария заради арест на румънка, която просела

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Швейцария, че властите в страната наложили глоба на румънка за просия и след като не...

Според прокурорите, Щайнмец е получил правата за добив малко преди смъртта на Конте през 2008 г., след като са били раздадени около 10 милиона долара подкуп, част от които чрез швейцарски банкови сметки.

Според обвинението, Щайнмец и представители в Гвинея са влезли в "корупционен съюз" с Конте и четвъртата му съпруга Мамади Туре.

Според разследващата неправителствена организация „Public Eye” Туре живее в САЩ, където е получила статут на защитен свидетел.

Адвокат Бонант твърди, че клиентът му „никога не е платил и цент на г-жа Мамади Туре“, която не е била омъжена за Конте, а е била негова любовница. Според швейцарското законодателство това означава, че не може да се счита за корумпиран служител.

Говорителят на „Public Eye” Джералдин Вирет заяви, че случаят е „тъжна илюстрация на проклятието на природните ресурси“, показващ как една страна като Гвинея, богата на ресурси, може да продължи да тъне в бедност.

Швейцария удължава локдауна до края на февруари

Швейцарското правителство обяви в сряда, че удължава локдауна с още пет седмици, съобщи БНР. Това означава, че мерките ще продължат до ...

Военната диктатура на Конте през 2008 г. нареди на световния минен гигант Rio Tinto да се откаже от две концесии на BSGR за около 170 млн. долара.

Само 18 месеца по-късно BSGR продаде 51 % от дела си в концесията на бразилския минен гигант Vale за 2,5 милиарда долара.

"Печалбата беше колосална - около два пъти държавния бюджет на Гвинея по това време", каза Вирет.

Но през 2013 г. първият демократично избран президент на Гвинея Алфа Конде започна преглед на разрешителните, предоставени от Конте, а по-късно лиши от разрешението си консорциума VBG, сформиран от BSGR и Vale.

През февруари 2019 г. Щайнмец постигна сделка с властите в Гвинея, които му повдигнаха обвинения в корупция в замяна на това, че той се отказа от останалите си права върху мината Симанду.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа