Ваксините - новата надпревара във въоръжаването

4022
Ваксините - новата надпревара във въоръжаването
Снимка: Getty Images/Guliver

Ваксините за COVID-19 не са само желани като защита от смъртоносния вирус, те са и валута в битката за глобално влияние, твърдят експерти. Докато Съединените щати пестят ваксините си само за американци, а европейците се борят с доставките, Пекин и Москва, както и Индия, подобряват своя престиж, споделяйки запасите от ваксини с бедни, уязвими страни.

"Инжектирането на тези ваксини в ръцете на милиарди хора сега е най-належащото предизвикателство за международната общност. Това е, по някакъв начин, "новата надпревара във въоръжаването", според изследователския орган "The Soufan Center“, цитиран от БГНЕС.

СЗО: В света има криза на доверие във ваксинацията

Световната здравна организация (СЗО) отбелязва по целия свят криза на доверие във ваксинацията срещу коронавирус. Ако тя не успее, това...

Китай, който вече беше поведе в играта в началото на пандемията с разпространението на маски, снабди няколко държави с ваксини, някои от тях безплатно. Около 200 000 дози отидоха за Алжир, Сенегал, Сиера Леоне и Зимбабве, 500 000 за Пакистан и 750 000 за Доминиканската република.

"Китай успя да се представи като шампион пред южните страни в момент, когато северът показа пълен егоизъм", каза пред АФП Бертран Бади, професор по международни отношения в университета Science-Po в Париж.

Междувременно Русия с гордост разпространява своята ваксина Спутник V, кръстена на първите сателити, изстреляни от Съветския съюз. Първоначално подигравана в Европа, ваксината придоби доверие след положителна оценка в медицинското списание "The Lancet“. Три държави от ЕС - Унгария, Словакия и Чехия, вече избраха руската ваксина без да чакат одобрение от Европейската агенция по лекарствата, тъй като Европа се бори с дълги закъснения в доставките на ваксини.

"Средство за възстановяване на властта“

"За Русия да покаже на света, че в крайна сметка е пострадала по-малко от коронавируса от САЩ и че е далеч по-ефективна от западноевропейските страни, е начин да си върне властта", каза Бади пред АФП. "В международните отношения имиджът, който проектираш, е решаващ", каза той и добави, че руският президент Владимир Путин има "маниакална воля да възстанови руската власт, да установи паритет със западния свят и да бъде уважаван".

СЗО очаква коронавурсната пандемия да приключи през 2022 г.

Светът вероятно ще спечели битката срещу пандемията от коронавирус в началото на следващата година, заяви в петък директорът на Световн...

Русия обаче е възпрепятствана от ограничения си производствен капацитет и трябваше да подели ползите от новото глобално влияние с Китай. Пекин помогна на Сърбия да стане лидер във ваксинацията срещу COVID-19 в континентална Европа. Унгария поръча 5 милиона дози от Sinopharm China, достатъчни да ваксинира една трета от нейното население.

"Пекин свързва мерките за борба с пандемията от COVID-19 в страните получатели на помощта с перспективата за сътрудничество след пандемията в рамките на BRI“, масивният инфраструктурен проект "Един пояс, един път“, според SWP, германска фондация за политически изследвания. "Преди всичко Пекин иска да бъде възприет в международен план като „отговорна велика сила“, твърдя тя.

"Трето полувреме"

Индия, която е гигант в производството на ваксини, започна да снабдява своите съседи като Непал, Бангладеш и Шри Ланка. По-малките страни също използват ваксините като дипломатически боеприпаси. Израел, считан за световен шампион по ваксинация, доставя дози на Хондурас, а също и на Чехия, която планира да открие дипломатическо представителство в Йерусалим. Обединените арабски емирства доставят дарения на Ивицата Газа, палестинска територия под израелска блокада, и на Тунис. ЕС изостава дипломатически, но надпреварата не е приключила, според висш дипломат от общността.

"Руснаците и китайците поемат "по доста неконтролиран път, без да извършват всички стъпки за валидиране", каза дипломатът. "Това обаче е маратон, ще има второ полувреме, може би дори и трето", заключи той.

Ваксинационната надпревара в геополитиката

Разгръща се вълнуваща нова игра. Нарича се ваксинационна дипломация, коментира британският вестник Times влиянието на руските и китайск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа