Вдигане на санкциите срещу пари за Украйна: Западът с нова идея за руските олигарси

2745
Вдигане на санкциите срещу пари за Украйна: Западът с нова идея за руските олигарси
Снимка: Getty Images

Западните съюзници обмислят дали да позволят на руските олигарси да се измъкнат от санкциите чрез своеобразен „откуп“ и да използват парите за възстановяването на Украйна. Това съобщава Associated Press, позовавайки се на правителствени служители, запознати с плановете.

Канадският вицепремиер и министър на финансите Кристия Фрийланд е предложила идеята на срещата на финансовите министри от Г-7 в Германия миналата седмица. Фрийланд повдигнала въпроса, след като с нея се свързали руски бизнесмени, твърди един от източниците. Канадският министър познава някои олигарси от времето, когато е била журналист в Москва.

Украинските власти са наясно с обсъжданата стратегия. Запознати с идеята твърдят, че е в интерес на Запада видни олигарси да се разграничат от руския президент Владимир Путин, като в същото време предоставят финансиране за Украйна.

Предложението е направено в контекста на осигуряването на допълнителни средства за Киев и повдигнатите въпроси как замразените активи на олигарсите биха действали като финансов ресурс.

„Към този момент всичко е само идея, но западните съюзници проявяват интерес“, казва един от източниците на AP. „Представители на ЕС вече говориха за необходимостта да се търсят различни и нови начини за конфискуване на активи и събиране на пари за Украйна“.

Предложението би могло да помогне за премахването на правната пречка пред властите в страни като Германия, където изискванията за конфискация на замразени активи са много високи.

Припомняме, че на 25 май Европейската комисия предложи метод за криминализиране заобикалянето на санкции на ниво ЕС, като предостави правни основания за конфискация на активи на руски олигарси, иззети от държавите членки.

Западът наложи редица санкции на олигарси в отговор на руската инвазия в Украйна. Един от тях е вече бившият собственик на футболния Челси Роман Абрамович – неговите активи във Великобритания бяха замразени заради връзките му с Владимир Путин. Милиардерът обаче заяви, че ще подкрепи каузата на Киев, дарявайки нетните приходи от продажбата на подстрадалите от войната.

Сделката за над 4 милиарда паунда беше одобрена от правителството на Борис Джонсън, което първо се увери, че Абрамович няма да получи нищо от продажбата на лондонския клуб.

ЕС наложи замразяване на активи и забрана за пътувания на над 1000 души, включително на 30 олигарси, във връзка с войната на Русия в Украйна. Европейските държави са блокирали около 23 милиарда евро, принадлежащи на санкционираните. Това е малка част в сравнение със замразените от САЩ 100 милиарда долара. 

В проучване, публикувано през 2017 г. от базираното в САЩ Национално икономическо бюро, се посочва, че богатите руснаци държат до 800 млрд. долара в Обединеното кралство, Швейцария, Кипър и други офшорни банкови центрове. Това огромно богатство, притежавано от няколкостотин свръхбогати лица, е приблизително равно на богатството на останалите 144 милиона жители на Русия.

Състоянието на много от руските милиардери е натрупано през 90-те години на миналия век - бурното десетилетие след разпадането на Съветския съюз. По време на президентския мандат на Борис Елцин държавно контролирани активи като петролни рафинерии и стоманодобивни заводи са погълнати от политически влиятелни лица. В много от случаите те са закупени с помощта на кредити, подкрепени от правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепата си за отбраната на Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа